Πόσο πιο ήσυχη θα ήταν η Αθήνα εάν το πρόστιμο για ηχορύπανση ήταν δεκαπλάσιο;

Του Γιώργου Παλληκάρη

Στην Ελλάδα, ένα μηχανάκι με aftermarket εξάτμιση ή Ι.Χ. μπορεί να ξυπνήσει μία ολόκληρη γειτονιά στο πέρασμα του. Η αλήθεια είναι πως οι έλεγχοι των αρχών για ηχορύπανση είναι σπάνιοι και συνήθως γίνονται μόνο στα γνωστά στέκια που πραγματοποιούνται άτυπες κόντρες και συγκεντρώσεις για επίδειξη.


Η κατάσταση είναι ανυπόφορη σε γειτονιές όπως η Κυψέλη π.χ. που ζούνε δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα και μία aftermarket εξάτμιση είναι ικανή να χαλάσει την όποια ηρεμία μπορεί να προσφέρει η Αθήνα.

Κ.Ο.Κ. ηχορύπανση από εξατμίσεις αλλά και από τα ηχεία

Ο Κ.Ο.Κ. στην κατηγορία της ηχορύπανσης δεν περιλαμβάνει μόνο τις εξατμίσεις, αλλά και τα πιθανά aftermarket ηχοσυστήματα με δεκάδες ηχεία και εξαιρετικά δυνατά woofer.


Εάν λοιπόν γίνει έλεγχος από τις αρχές, και αποδειχθεί πως μία εξάτμιση παράγει ήχο δυνατότερο από το προβλεπόμενο όριο, τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρών και αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας. Τα τελευταία, παραμένουν στην αρμόδια αρχή και δίνονται πίσω στον ιδιοκτήτη, μόνο όταν εκείνος προσκομίσει χαρτί της αρμόδιας Υπηρεσίας Συγκοινωνιών που αποδεικνύει πως πλέον το όχημα παράγει ήχο εντός των ορίων.

Στην περίπτωση του ηχοσυστήματος, εάν σε έλεγχο αποδειχθεί πως η ένταση παρενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου ή τους κατοίκους, τότε βεβαιώνεται πρόστιμο 200 ευρώ κα γίνεται αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

zougla