
Επέζησε οριακά η κυβέρνηση Μακρόν από την πρόταση δυσπιστίας της ομάδας κεντρώων βουλευτών Liot για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία έλαβε 278 ψήφους, ενώ για να περάσει απαιτούνταν συνολικά 287 ψήφοι.
Κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Εθνοσυνέλευση, αριστεροί βουλευτές ύψωσαν πλακάτ που έγραφε «On continue», θα συνεχίσουμε.
Η δεύτερη πρόταση, που κατατέθηκε από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, συγκέντρωσε μόλις 94 ψήφους.
Καθώς οι δύο ψηφοφορίες απέτυχαν, το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε ειδική συνταγματική εξουσία για να επιβάλει την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου.
Ωστόσο, η κυβέρνησή του επιβιώνει, έστω και οριακά, μετά την καταψήφιση δύο προτάσεων δυσπιστίας.
Η πύρρειος νίκη του Μακρόν
Το αποτέλεσμα σίγουρα δίνει ανάσα στον Μακρόν, καθώς αν πέρναγαν οι προτάσεις δυσπιστίας θα έπεφτε η κυβέρνησή του και η συνταγματική μεταρρύθμιση θα ενταφιαζόταν. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
Η αποτυχία του κεντρώου προέδρου να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο ώστε να θέσει σε ψηφοφορία το συνταξιοδοτικό έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.
Οι αναλυτές της Barclays σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, «αν και θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης θα συνεχιστούν πιθανότατα για μερικές εβδομάδες, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αρνητικές τη γαλλική οικονομία».
Τα συνδικάτα και οι διαδηλωτές, οργισμένοι τόσο με τη μεταρρύθμιση όσο και με τον τρόπο που εγκρίθηκε, βεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες.