Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δηλώνει…φίλος και της Τουρκίας
ΟΠρωθυπουργός της Αλβανίας ποτέ δεν έκρυψε τα φιλοτουρκικά του αισθήματα και προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να τα εκδηλώνει με τον τρόπο του. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας TRT, επικαλούμενη τα όσα είπε ο Έντι Ράμα στον Ελληνικό Τύπο.

Λέει μάλιστα μεταξύ άλλων ότι ο Ράμα θεωρεί πως ο Ερντογάν είναι καλός άνθρωπος γιατί αν ήθελε μπορούσε να καταστρέψει την Ελλάδα όταν αυτή ήταν αδύναμη αλλά δεν το έκανε γιατί όπως μαρτυρά ο Αλβανός πρωθυπουργός, δεν είδε ποτέ τον τούρκο πρόεδρο να τρέφει άσχημα αισθήματα για την Ελλάδα κα τον Ελληνικό λαό.

Μεταδίδει συγκεκριμένα το TRT: «Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε πως έχουν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνικό τύπο ο Ράμα αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και οι σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο Ράμα εκτίμησε, «Έχουμε μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ερντογάν, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Ερντογάν ή του (Έλληνα Πρωθυπουργού) Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αγαπάμε και τους δύο. Το γεγονός ότι εσείς δεν πολυαγαπάτε ο ένας τον άλλον δεν πρέπει να είναι πρόβλημα από τη δική μας άποψη να αγαπάμε και τους δυο σας».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας,

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν σε καμία περίπτωση, ποτέ δεν ρώτησε τι συμβαίνει σχετικά με αυτό το θέμα. Σε καμία περίπτωση. Ποτέ. Εκείνος (ο Πρόεδρος Ερντογάν) δεν χρειάζεται την Αλβανία για να συνεχίσει τους αγώνες του».

Αφού τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν δεν είναι ανθέλληνας, ο Ράμα είπε:

«Πιστεύω ότι το γνωρίζετε πολύ καλά: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος που είχε το θάρρος να φέρει στο τραπέζι μια συμφωνία σχετικά με το Κυπριακό ακόμη και όταν ήταν πρωθυπουργός. Θυμάστε, ήταν πολύ επικίνδυνο πράγμα για την καριέρα του στην Άνκαρα και αυτός το έκανε».

Ο Ράμα σημείωσε:

«Κατά τη διάρκεια της σοβαρής κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, δεν είδα ότι (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν) εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση και επιδείνωσε την κατάσταση , γιατί αν ήθελε να καταστρέψει την Ελλάδα ή αν είχε πρόθεση να καταστρέψει την Ελλάδα, θα είχε εκμεταλλευτεί την κατάσταση, χρησιμοποιώντας πρόσφυγες και θα μπορούσε να μετατρέψει την κρίση σε κάτι ακόμη πιο οδυνηρό αλλά δεν το έκανε. Πράγματι, δεν έχω δει ποτέ σε αυτόν μια προσωπικότητα που να τρέφει άσχημα αισθήματα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό»».

pentapostagma