Στο Ειδικό Δικαστήριο εναντίον της Διαφθοράς στην Αλβανία ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει παρανόμως στη φυλακή εδώ και τέσσερις μήνες.

Μόλις στις 10 Οκτωβρίου το Πρωτοδικείο Δυρραχίου απέρριψε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για χορήγηση άδειας ορκωμοσίας του, ως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Ο εισαγγελέας μάλιστα θεώρησε το δικαστήριο ως… αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση και την εισήγηση αποδέχθηκε ο δικαστής της έδρας, οπότε η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ανώτατο δικαστήριο.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στα Τίρανα με τον Έντι Ράμα, για να του θέσει το σοβαρό θέμα της παράνομης κράτησης του Φρέντι Μπελέρη στις αλβανικές φυλακές.

Όπως μάλιστα δήλωσε: «Έθεσα, επίσης, τη συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του Φρέντι Μπελέρη και την απόρριψη του αιτήματος που έχει θέσει, έτσι ώστε να μπορέσει να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα, τα οποία του απέδωσε ο λαός της Χειμάρρας. Η συνεχιζόμενη αυτή απόρριψη συνιστά μία προφανή απόκλιση από την ευρωπαϊκή δικαιοκρατία και βεβαίως από το τεκμήριο αθωότητας».

Η χλιαρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνο ταλαιπώρησε τον Φρέντι Μπελέρη, αλλά απογοήτευσε και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα που ένιωσε ότι είναι μόνη της απέναντι στο αλβανικό καθεστώς.