24/2/1944. ΒΙΓΛΕΣ Μεγαλοπολης. Οι Γερμανοί εκτελούν 200 αθώους, ως αντίποινα σε ενέδρα του ΕΛΑΣ!

Του κ. Ιωάννη Μπουγά, συγγραφέα 

Είναι ένα ακόμη επεισόδιο από το  γνωστό Σενάριο “Αντίστασης” του ΕΛΑΣ.! Ελασίτες σε ενέδρα, κττυπούν Γερμανικό αυτοκίνητο και απομακρύνονται γρήγορα στα βουνά!  

Οι αθώοι πληρώνουν, αλλά το ΚΚΕ συμμετέχει με καμάρι στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη..

Τα γεγονότα συνοπτικά.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1944 ο ΕΛΑΣ έστησε ένέδρα σε ένα (1) Γερμανικό αυτοκίνητο που μετέφερε προς Τρίπολη 28 Γερμανούς στρατιώτες (2 αξιωματικοί, 5 υπαξιωματικοί και 21 στρατιώτες). 

Η ενέδρα στοίχισε στους Γερμανούς 15 νεκρούς και 7 τραυματίες.

Βέβαια, στα βιβλία των απολογητών της Αριστεράς και των καπετάνιων του ΕΛΑΣ, οι οποίοι συνήθως αντιγράφουν από τον πρώτο που αναφέρει ένα γεγονός, και απλώς αυξάνουν τους αριθμούς και τον «ηρωϊσμό»  των συμμετασχόντων, ο αριθμός των θυμάτων δίδεται πολλαπλάσιος, οι Γερμανοί γίνονται όλοι αξιωματικοί και το ένα αυτοκίνητο στο οποίο ταξίδευαν γίνεται πότε τρία και πότε πέντε! 

Την επομένη ημέρα, 24 Φεβρουαρίου, οι Γερμανοί έφεραν από την Τρίπολη 200* ομήρους και τους δολοφόνησαν στο ίδιο σημείο της ενέδρας.

Ποιοί ήταν οι 200 αθώοι όμηροι που δολοφονήθηκαν; Περισσότεροι από τους μισούς ήταν από  142 Καλαματιανούς που είχαν συλλάβει οι Γερμανοί στις 27 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα, τους οποίους την ίδια ημέρα  μετέφεραν με φορτηγά αυτοκίνητα στην Τσακώνα, στα σύνορα των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας. Από εκεί, οι όμηροι συνέχισαν ποδαρόδρομο μέχρι την Τρίπολη με δυό στάσεις. Το πρώτο βράδυ  έφθασαν στη Μεγαλόπολη, και πέρασαν τη νύχτα σε δυό καφενεία της πόλεως.

Πολλοί κάτοικοι τους πρόσφεραν φαγώσιμα και ρούχα, κυρίως κάλτσες. Την επομένη ημέρα συνέχισαν τον ποδαρόδρομο, με μιά ολιγόωρη στάση στο χωριό Καλογερικό. Όταν έφθασαν στην Τρίπολη, κλείσθηκαν στις άθλιες Γερμανικές φυλακές της πόλης. 

Όσοι Καλαματιανοί δεν ήταν μεταξύ των 200 που δολοφονήθηκαν στις Βίγλες, ήταν γιατί είχαν ήδη περιληφθεί σε 50 που δολοφονήθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη ως αντίποινα για άλλο γεγονός. Για τη δολοφονία από την ΟΠΛΑ του διερμηνέα τους Κωνσταντίνου Λέκα.  

.

Από την επομένη ημέρα, 25 Φεβρουαρίου 1944, οι Γερμανοί εγκατέστησαν  φυλάκιο στις Βίγλες με μικρή φρουρά μέχρι την αποχώρισή τους τον Σεπτέμβριο του 1944, χωρίς ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΘΟΥΝ από τον ΕΛΑΣ!

Εκτός των 142 Καλαματιανών το σύνολο των 250 που δολοφονήθηκαν στις 23 και 24 Φεβρουαρίου  το συμπλήρωναν Λάκωνες και Αρκάδες.

(*) συχνά ο αριθμός των θυμάτων στις Βίγλες αναφέρεται ως 212. Όμως, στα Γερμανικά αρχεία ο αριθμός που αναφέρεται είναι 200.