Σοκάρουν τα στοιχεία για τις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, ακόμη και αυτά που είναι «εποχής», τα οποία παρέθεσε μιλώντας στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μήλα Βόλου που πέρυσι πωλούντο περίπου στα 1,1-1,5 ευρώ, φέτος έχουν 2,3-2,7 ευρώ, ακόμη και 3 ευρώ, ενώ και τα αχλάδια από τα 1,5 ευρώ έχουν επίσης εκτιναχθεί ως τα 3,3 ευρώ, με ανατίμηση 100% ή και περισσότερο. Σημειώνεται ότι όπως έχει γίνει σαφές μετά την κακοκαιρία Daniel, η συγκομιδή τους στη Θεσσαλία είχε ολοκληρωθεί πριν τις πλημμύρες.

Στα οπωροκηπευτικά η κατάσταση είναι αντίστοιχη, με τις ντομάτες από τα 1,5 ευρώ να έχουν αγγίξει ακόμη και τα 3,3 ευρώ, τα κολοκυθάκια  από τα 1,3 ευρώ να έχουν φτάσει τα 3 ευρώ, ενώ το κουνουπίδι από τα 2 ευρώ διπλασιάστηκε με τιμές ως 4 ευρώ.

Στο συγκεκριμένο μανάβικο όπου έγινε το ρεπορτάζ, πωλούνται ντοματίνια βελανίδια με τιμή 9,9 ευρώ το κιλό.

«Να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει», είπε ο κ. Ραυτόπουλος. «Φεύγει π.χ. από την Καστοριά ΑΑΑ μαρούλια με 1 ευρώ το κιλό, ΑΑΑ ντομάτες με 1 ευρώ το κιλό. Φτάνουν στον θεσσαλικό κάμπο στα 3,8 ευρώ, σχεδόν τέσσερις φορές επάνω. Δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας, από τον παραγωγό στον μεσάζοντα, από τον μεσάζοντα στον χονδρέμπορο, από τον χονδρέμπορο στον λιανέμπορο, από τον λιανέμπορο στον καταναλωτή, έχει αυξηθεί το προϊόν τέσσερις φορές. Αν δεν ελέγξουν την αλυσίδα, πώς φεύγει από το χωράφι, πώς φτάνει στο ράφι, είναι χαμένη υπόθεση. Δεν πάνε να βγάλουν όχι τέσσερα μέτρα αλλά δεκατέσσερα, εικοσιτέσσερα, εκατόν τέσσερα. Δεν έχουν βγάλει οκτώ, εννιά, δέκα υπουργικές αποφάσεις από την έναρξη του “καλαθιού του νοικοκυριού”; Έχει εφαρμοστεί καμία; Τώρα δεν έβγαλαν ΦΕΚ που λέει για διατίμηση του νερού στον θεσσαλικό κάμπο;» όπως θύμισε.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με τιμές «φωτιά» πάνω από 1,55 λεπτά το λίτρο – Μεγάλο το κόστος για τα νοικοκυριά