Σκάβοντας στην λάσπη σε μια χώρα της κεντρικής Ασίας, αρχαιοκάπηλοι παραβίασαν δύο αρχαίες ταφές
Άρπαξαν κάθε πολύτιμο αντικείμενο και έφυγαν. Όμως ένας παρακείμενος τρίτος τάφος παρέμεινε κλειστός και άθικτος — μέχρι τώρα. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίο νεκροταφείο στο Τουρκιστάν του Καζακστάν, όπως ανέφερε το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Ozbekali Zhanibekov στο νότιο Καζακστάν σε δελτίο Τύπου στις 23 Μαΐου.

Το Καζακστάν
Το Καζακστάν είναι μια χώρα στην Κεντρική Ασία που συνορεύει δυτικά με την Κασπία Θάλασσα. με τη Ρωσία στον βορρά, με την Κίνα στα ανατολικά και με το Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν στα νότια. Τα ευρήματα από την ανασκαφή στο Τουρκιστάν θα δοθούν στο Εθνικό Μουσείο του Καζακστάν.

Το Τουρκιστάν, μερικές φορές με την ονομασία Τουρκεστάν, είναι μια περιοχή στο νότιο Καζακστάν, κατά μήκος των συνόρων με το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ευρήματα στο εσωτερικό των τάφων
Ο χώρος είχε τρεις τάφους, οι οποίοι χρονολογούνται από το δεύτερο μέχρι τον τέταρτο αιώνα. Δύο από τους τάφους είχαν λεηλατηθεί κάποια στιγμή, αλλά ο τρίτος ήταν άθικτος και γεμάτος θησαυρούς.

Ο τάφος, ηλικίας 1.600 ετών, περιείχε ένα στρογγυλό χάλκινο καθρέφτη, βάζο, καρφίτσα, σκουλαρίκια, χάντρες και χρυσά κοσμήματα.

Στον τάφο βρέθηκαν επίσης ένα παπούτσι, μια αγκράφα ζώνης και μια αιχμή βέλους, ανέφερε το πανεπιστήμιο. Αρχαιολόγοι θεωρούν ότι στον τάφο ήταν θαμμένη γυναίκα υψηλού κύρους από την πολιτεία Κανγκτζού.

Η πολιτεία Κανγκτζού, που μερικές φορές μεταφράζεται ως “Kanly”, είναι ελάχιστα γνωστή σήμερα. Υπήρξε όμως κυρίαρχη πόλη του σύγχρονου Καζακστάν και των γειτονικών χωρών μεταξύ περίπου του 5ου αιώνα π.Χ. και του 4ου αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με το Qazaqstan Tarihy, έναν ιστότοπο με πληροφορίες για την ιστορία του Καζακστάν. Το κράτος ευδοκίμησε ως σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο για τους εμπορικούς δρόμους του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού πριν χάσει την εξουσία.

(με πληροφορίες από enikos