Στα… κάγκελα έχουν βγει οι εκπαιδευτικοί μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για «νέο σύστημα προσλήψεων με γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ».

Ο υπουργός ακολούθησε τη γραμμή της πρώην υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που ως υπουργός Εσωτερικών μίλησε για αλλαγές στο ΑΣΕΠ: «Σχεδιάζουμε νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις, όπως μία νέα διαδικασία προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες (π.χ. εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές), εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ, ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων για την αυτόματη επιβεβαίωση στοιχείων, ενίσχυση ΑΣΕΠ σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους».

Ομως οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται επειδή μια αλλαγή στον τρόπο επιλογής μόνιμων εκπαιδευτικών αδικεί κατάφωρα τους αναπληρωτές που εργάζονται χρόνια στα δημόσια σχολεία και έχουν οργανώσει τη ζωή τους με στόχο μια θέση εργασίας στο  εκπαιδευτικό σύστημα.

«Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μπορεί τα προαναφερθέντα να είναι για τους κυβερνώντες ασκήσεις επί χάρτου στη διαδικασία προώθησης μιας συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας, για εμάς όμως είναι η ίδια μας η ζωή. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το δημόσιο σχολείο και τις ζωές μας να γυρίσουν πίσω στην ανασφάλεια και την απαξίωση. Κυρίως, όμως, δε θα επιτρέψουμε να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς».

Με κοινό ανακοινωθέν προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών τού απαντούν  και εξηγούν γιατί είναι άδικο το σχέδιο που παρουσίασε.

Μετά από αυτά ο υπουργός φαίνεται πώς έκανε ένα βήμα πίσω και μιλώντας στον Real FM προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις αλλά θα προηγηθεί διάλογος.«Θα ανοίξουμε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, όχι προσχηματικά, γιατί μας ενδιαφέρουν στέρεα βήματα, όχι να αλλάξει κάτι και μετά να αλλάξει ξανά», είπε ο κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε: «δεν μιλάμε για κάτι που θα γίνει αύριο. Οι προγραμματικές δηλώσεις αντανακλούν προγραμματική πρόθεση τετραετίας».