«Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου είναι η σωστότερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης και γαλήνης στην Κύπρο»
Όσο στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και προσμένουμε τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό με την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στις απειλές πως αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου είναι η σωστότερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης και γαλήνης στην Κύπρο».

Σύμφωνα με το TRT: «Στις δηλώσεις που προέβη στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη του στην περιοχή Ναχτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν σημείωσε πως στις 3 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί στο Καζακστάν η σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και πως η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρεια Κύπρου» θα συμμετάσχει σε αυτή τη σύνοδο ως μέλος-παρατηρητής.

«Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ είναι η σωστότερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης και γαλήνης στην Κύπρο. Για χρόνια εκείνοι που προσπάθησαν να αγνοήσουν την τουρκική ύπαρξη εκεί δοκίμασαν τα πάντα. Αλλά το κάθε βήμα που έκαναν κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία καθώς ήταν αβάσιμο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε.

«Κανείς να μην περιμένει από μας να αγνοήσουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και να επιτρέψουμε να καταπατηθούν. Εμείς πλέον θα υψώσουμε ακόμη περισσότερο τη φωνή μας για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και από τις υπόλοιπες χώρες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και ανέφερε,

«Συνεχίζεται ο μαραθώνιος συνομιλιών ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη στον καταλληλότερο χρόνο. Στη συνέχει θα προβούμε σε ανταπόδοση επίσκεψης».

Αφού σημείωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ συνεργάζονται σε πολλά πεδία ο Ερντογάν είπε,

«Η ύπαρξη νέων πεδίων συνεργασίας είναι μια πραγματικότητα. Ειδικά η Ευρώπη με την επίδραση και της συγκυρίας που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αναζητά βιώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι κοινώς γνωστό πως το Ισραήλ αναζητά τρόπο για την μεταφορά των πόρων του στην Ευρώπη. Ο πιο λογικός διάδρομος είναι η μεταφορά αυτών των πόρων στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Το συζητήσαμε αυτό και στην τελευταία μας συνάντηση, ξεκινήσαμε τις εργασίες».

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας σε δραστηριότητες γεωτρήσεων-ενέργειας με το Ισραήλ, δήλωσε:

«Έχουμε δώσει οδηγίες στους σχετικούς συνεργάτες μας να πραγματοποιήσουν τεχνικές μελέτες σχετικά με αυτό. Θα καθορίσουμε τις λεπτομέρειες όπως διαδρομή, χρονοδιάγραμμα και περιοχές γεώτρησης στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό».

Σχετικά με τους διαδρόμους Ζανγκεζούρ και Λατσίν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε,

«Η ευχή μας είναι να ανοίξουμε αυτά τα μέρη μετατρέποντάς τα σε διαδρόμους ειρήνης. Δεν είναι δυνατόν να σκεφτούμε έναν διάδρομο που εξακολουθεί να κυριαρχεί ο πόλεμος».

Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Έχει έρθει η ώρα για μόνιμη ειρήνη και γαλήνη για το Χοτζάλι και το Καραμπάχ υπό την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό που αναλογεί στην Αρμενία είναι να υποστηρίξει την ειρήνη για την οικοδόμηση της γαλήνης». Ενώ σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Εάν μείνουν πιστοί στην υπόσχεσή που έχουν δώσει, και το κοινοβούλιο μας θα μείνει πιστό στην υπόσχεσή που έχει δοθεί. Θα κάνει τα βήματά του ανάλογα»».

pentapostagma