Αναφέρεται από ρεπουμπλικανούς βουλευτέες ότι οι πολιτκές Μπάιντεν στο μεταναστευτικό, οδήγησαν σε μείωση των ελέγχων ασφαλείας για το ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν τα ασυνόδευτα παιδιά.

 Η Υποεπιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, Συνόρων και Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε στις 18 Απριλίου 2023, ακρόαση με τίτλο «Επίβλεψη του Προγράμματος Ασυνόδευτων αλλοδαπών Παιδιών του Γραφείου Επανεγκατάστασης Προσφύγων». 

«Από τότε που ανέλαβε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, υπήρξαν περισσότερες από 4,8 εκατομμύρια αιτήσεις για είσοδο μεταναστών στα νοτιοδυτικά σύνορα, που εξετάστηκαν, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι 1,3 εκατομμύρια περιπτώσεις που μετανάστες απέφυγαν εντελώς τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και εισήλθαν στη χώρα απαρατήρητα. Αυτό το άνευ προηγουμένου θέμα εθνικής ασφάλειας και η ανθρωπιστική κρίση έχει εκτοξεύσει την πίεση (λόγω φόρτου εργασίας) στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και έχει θέσει σε κίνδυνο την ευημερία των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών ως αποτέλεσμα», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος βουλευτήςJake LaTurner (R-Kan.) κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ανθρώπινου trafficking.

Αναφέρθηκε ότι δεν θέλουν να κρατούν για μεγάλο διάστημα τα παιδιά στο Γραφείο Επανεγκατάστασης προσφύγων, γιατί φοβούνται ότι θα τους κάνουν μήνυση για καθυστερήσεις, ενώ αν τα δώσουν χωρίς προσεκτικό έλεγχο ιστορικού και πιστοποίησης διεύθυνσης και ταυτότητας κηδεμόνων, κανείς δεν θα τους μηνύσει, αφού… “οι διακινητές παιδιών δεν κάνουν μήνυση”!!!

Ο ίδιος βουλευτής μίλησε για μια περίπτωση όπου ένας δικηγόρος του Γραφείου Επανεγκατάστασης Προσφύγων ζήτησε από Ομοσπονδιακό υπάλληλο να σταματήσει να ρωτάει για τις πολιτικές του Γραφείου για την επανεγκατάσταση παιδιών σε πιθανώς μη ασφαλείς κηδεμόνες, γιατί με το να το κάνει αυτό (να ρωτάει) θα προκαλούσε καθυστερήσεις και ότι “μας μηνύουν μόνο για το ότι τα κρατάμε (τα παιδιά) πολύ καιρό, δεν μας μηνύουν οι διακινητές παιδιών (traffickers)….”

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ακρόασης η Διευθύντρια του Γραφείου Επανεγκατάστασης Προσφύγων, Robin Dunn Marcos, ρωτήθηκε ειδικότερα για τα 85.000 ασυνόδευτα παιδιά που αναφέρεται ότι “έχουν χάσει” από τότε που τα έδωσε σε κηδεμόνες η υπηρεσία της.

Ο Ρεοπουμπλικανός Βουλευτής Andy Biggs, προσπάθησε να πάρει μια επιβεβαίωση ή διάψευση από την Marcos στην αναφορά ότι έχουν χάσει 85.000 παιδιάΌμως η Marcoss απέφυγε να απαντήσει.

Βουλευτής Biggs: Πιστεύω ότι μας λέτε ότι δεν διαφωνείτε με τον αναφερόμενο αριθμό των 85.000 παιδιών με τα οποία έχουμε χάσει επαφή, που δεν ξέρετε πού βρίσκονται δηλαδή. Ισχύει αυτό;”

Διευθύντρια Macros: “Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία…”

Βουλευτής Biggs: “Όταν κάνατε το τηλεφώνημα (για να επικοινωνήσετε με το παιδί), δεν πήρατε απάντηση, μου λέτε ότι συνήθως κάνετε τρία τηλεφωνήματα. Δεν πήρατε απάντηση σε κανένα από τα τρία τηλεφωνήματα για αυτά τα 85.000 παιδιά. Είναι έτσι;”

Διευθύντρια Macros: “Στο 81% των περιπτώσεων τα τηλεφωνήματα…”

Βουλευτής Biggs: “Δεν είχατε επαφή με περισσότερα από 85.000 παιδιά, ισχύει αυτό;; Απαντήστε απλά με ένα ναι ή όχι. Δεν σας ρωτάμε το ποσοστό. Τοποθετήσατε (σε κηδεμόνες) 85.000 παιδιά εσείς και κάνατε τα τρία τηλεφωνήματα και δεν έχετε ιδέα πού είναι (…) Δεν θέλετε να απαντήσετε στην ερώτηση.”

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Scott Perry από την άλλη προειδοποίησε ότι το Γραφείο Επανεγκατάστασης Προσφύγων έχει αποδυναμώσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας του, αφαιρώντας βασικούς ελέγχους στην αξιολόγηση των κηδεμόνων, όπως την πιστοποίηση της διεύθυνσής τους και τους ελέγχους ιστορικού (ποιοι είναι δηλαδή ακριβώς αυτοί που θα πάρουν τα παιδιά).

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Perry ρώτησε τη Διευθύντρια Macros “γιατί στις 22 Μαρτίου του 2021, το Γραφείο Επανεγκατάστασης Προσφύγων (το οποίο διευθύνει), αφαίρεσε την αναγκαιότητα πιστοποίησης της διεύθυνσης και εξαίρεσε τους συγγενείς, πέραν του γονέα και του νόμιμου κηδεμόνα, από τον έλεγχο ιστορικού ή την προσκόμιση ταυτότητας. Πώς βοηθάει αυτό στο να φροντίσετε τα παιδιά;;”

Για να πάρει την απάντηση από την Macross, ότι τότε που το έκαναν αυτό, την άνοιξη του 2021, υπήρχαν πάνω από 4.000 παιδιά στο Γραφείο Επανεγκατάστασης προσφύγων…

Ο Γερουσιαστής αντέδρασε αμέσως ανταπαντώντας ότι “έτσι, επειδή είχατε πολλά παιδιά, απλά αλλάξατε τις απαιτήσεις και μειώσετε τις προϋποθέσεις. Αυτό δεν λέτε ουσιαστiκά;;”. Και συνέχισε λέγοντας πως, λίγες μέρες μετά, στις 31 Μαρτίου του 2021, το Γραφείο Επανεγκατάστασης Προσφύγων σταμάτησε τον έλεγχο ιστορικού άλλων συγγενών, πέραν του γονέα ή του κηδεμόνα. Γιατί το κάνατε αυτό;;

“Πιστεύουμε ότι ένα παιδί είναι καλύτερο να είναι με τους γονείς τους”

Και πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάποιος που δηλώνει γονέας είναι όντως γονέας του παιδιού;”

ελ