Στους δρόμους αύριο εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

Ανήμερα της μαύρης επετείου της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη έχει εξαγγελθεί η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων), με αποτέλεσμα η χώρα να αναμένεται να «παραλύσει» αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς σχεδιάζουν να απεργήσουν οι… πάντες!

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με το Μετρό, η κατάσταση ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό), η απόφαση που ελήφθη είναι για στάση εργασίας από τις 09:00 έως τις 21:00. Την ίδια ώρα επτά σωματεία κοινοποιούν την απόφασή τους να απεργήσουν αύριο ολόκληρη την ημέρα.

Προαστιακός και ΟΣΕ, πάντως, συμμετέχουν κανονικά στην 24ωρη απεργία, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν 9:00 με 21:00, ενώ τα πλοία αναμένεται να μείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ισχύουν τα εξής για τα μέσα μαζικής μεταφοράς:

Ταξί 48ωρη (έχει ξεκινήσει από σήμερα)
Μετρό (με ερωτηματικό), Τραμ & ΗΣΑΠ 24ωρη ή κινούνται 09:00 με 21:00 (δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα)
Λεωφορεία & Τρόλεϊ κινούνται 09:00 με 21:00
ΟΣΕ – Προαστιακός 24ωρη
Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) 24ωρη
Πλοία 24ωρη
Επιπλέον στην απεργία έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν επίσης οι τραπεζικοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Τι θα γίνει με τα σχολεία
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ, όσον αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια, εάν κάποιος καθηγητής τους συμμετέχει στην απεργία, οι μαθητές θα έχουν «κενό» εκείνη την ώρα, αλλά θα πάνε κανονικά στο σχολείο.

Τέλος, σε ότι αφορά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, οι γονείς θα πρέπει να είναι ήδη ενημερωμένοι για το εάν κάποιος δάσκαλος θα συμμετέχει στην απεργία -δεδομένου ότι σε αυτές τις τάξεις τα παιδιά κάνουν μάθημα με έναν καθηγητή-, ούτως ώστε να μην στείλουν άσκοπα το παιδί τους στο σχολείο. Στην περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός (νηπιαγωγείο – δημοτικό) αποφασίσει ακόμα και τελευταία στιγμή (δηλαδή νωρίς το πρωί) να συμμετέχει στην απεργία, τότε οι γονείς θα αναγκαστούν να βρουν «λύση».

Εν ολίγοις, τα σχολεία αύριο Τετάρτη θα είναι κανονικά ανοιχτά και η λειτουργία τους θα επηρεαστεί από το πόσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην απεργία.

Ακυρώσεις πτήσεων
Στην αυριανή απεργία θα συμμετέχουν, όπως αναφέραμε παραπάνω, και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ), με αποτέλεσμα την ακύρωση πτήσεων από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Η AEGEAN και η Olympic Air προχώρησαν ήδη στην ακόλουθη έκτακτη ανακοίνωση, για να ενημερώσουν τους επιβάτες τι πρέπει να κάνουν για τις πτήσεις τους: «Η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) για τη συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 και έως ότου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρμόδια για την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ ενημερώσει για την ακύρωση των πτήσεων, όλοι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)
Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).»
Χωρίς ταξί και αύριο
Οι οδηγοί ταξί πραγματοποιούν από σήμερα 48ωρη απεργία, με το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) να ζητά μόνιμη παραμονή του συντελεστή Φ.Π.Α στο 13%, άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026, αύξηση στην τιμή της διαδρομής από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες, κ.ά.

Το ΣΑΤΑ καλεί επίσης την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τους λόγους που «αφήνει παράνομες εφαρμογές που χρησιμοποιούν είτε ταξί, είτε Ε.Ι.Χ να μην πληρώνουν κανένα φόρο, να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, αφήνοντας στους νόμιμους επαγγελματίες αυτοκινητιστές μόνο φορολογικά βάρη».

Στάση εργασίας στην ΕΣΗΕΑ
Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρά αύριο Τετάρτη η Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).