Στα ΚΑΠΗ ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ 

ΚΑΠΗ του Δήμου επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου και στελέχη του οργανισμού.

Στις επισκέψεις είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν με τα μέλη των ΚΑΠΗ τόσο για την αναβάθμισή τους όσο και για γενικότερα θέματα της πόλης.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να αναβαθμίσει τα ΚΑΠΗ ώστε να γίνουν πραγματικός χώρος δημιουργίας για τα μέλη τους. 

Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου σε δηλώσεις που έκανε, ανέφερε ότι στα 12 ΚΑΠΗ είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.500 μέλη. 

«Στη διάρκεια της θητείας μας λόγω της πανδημίας τα ΚΑΠΗ έκλεισαν από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 όταν με παρέμβαση του αείμνηστου Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ και δική μου στην επιτροπή του Υπουργείου Υγείας άνοιξαν ξανά για ψυχαγωγικούς σκοπούς και πλήρη λειτουργία. Δηλαδή από τα τέσσερα χρόνια αυτής της δημοτικής αρχής τα δυόμισι ήταν κλειστά χωρίς αυτό να είναι δική μας ευθύνη» σημείωσε. 

Στη συνέχεια έκανε τον απολογισμό δράσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τον ΟΚΠΑΠΑ.

-Η πιο σημαντική ήταν οι «Ψηφιακές Γωνιές» που έγιναν σε όλα τα ΚΑΠΗ και το ΚΗΦΗ για εκπαίδευση των μελών στην ψηφιακή τεχνολογία και τη χρήση του διαδικτύου. Εκπαιδεύτηκαν από εξαιρετικούς εκπαιδευτές περίπου 250 μέλη. 

-Από τον Ιανουαρίου του 2020 λειτουργεί στο 2ο ΚΑΠΗ ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια όπου εξετάστηκαν περίπου 600 συμπολίτες μας.

-Σε συνεργασία με την Ε.Ψ.Ε.Π.. έγινε εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και υποστήριξη ατόμων πασχόντων από Άνοια.

-Έγιναν προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας με καθηγητές φυσικής αγωγής.

-Πραγματοποιήθηκαν περιηγήσεις- ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία και λαογραφικά μουσεία της πόλης μας σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών όπως και δωρεάν εκδρομές και ξεναγήσεις σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου. 

-Συμμετοχή μελών των ΚΑΠΗ στο Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού Μαστογραφικού ελέγχου.

-Σε συνεργασία με την ομάδα «Δίψακος» δράσεις με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης και Καρδιολογικά προβλήματα» .

-Σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. διοργανώθηκαν ομιλίες με θέμα: «Το άγχος και οι τεχνικές διαχείρισης στην Τρίτη ηλικία»

-Σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δημιουργία τμήματος θεατρικής ερασιτεχνικής ομάδας μελών των ΚΑΠΗ.

-Συμμετοχή των μελών στο 2ο Ιωάννειο Χορωδιακό Φεστιβάλ “Music life 2023” .

-Σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου έγιναν προγράμματα άθλησης στην Τρίτη ηλικία.

-Συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και με το Τμήμα Λογοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου.

-Εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με θέμα «Κλεμμένες Αρχαιότητες, Λαοί χωρίς μνήμη».

-Ημερίδα με θέμα: «Υγιούς Γήρανση Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας στην Τρίτη Ηλικία».

-Πρόγραμμα Εικαστικών. 

«Πιστεύουμε ότι τα ΚΑΠΗ δεν είναι απλά ένας χώρος τύπου καφενείου, φυσιοθεραπείας και χορού αλλά και ένας χώρος πολλαπλών δράσεων σωματικής, ψυχολογικής, πνευματικής ενίσχυσης, πολιτιστικών και εθελοντικών δράσεων πρόληψης και προαγωγής της υγείας, εκδρομών και περιηγήσεων και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στην επόμενη θητεία μας. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν τόσο από την πολιτεία με εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου τους όσο και διορισμό προσωπικού και νέων ειδικοτήτων, όσο και από το Δήμο μας ώστε να είναι πραγματικά χώρος υγιούς γήρανσης, ενεργού γήρανσης, δημιουργικής απασχόλησης για τους ¨νέους¨ της Τρίτης ηλικίας» υπογράμμισε ο κ. Πάνου. 

Να σημειωθεί ότι από τις 23 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος στους χώρους των ΚΑΠΗ.