έκτη μέρα του πολέμου βρίσκει τις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ να είναι «παρά πόδα», καθώς χιλιάδες έφεδροι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα, παρότι δεν είναι ακόμα γνωστό το πότε και αν θα ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις.

«Ό,τι και αν είναι, αν ανήκει στη Χαμάς το χτυπάμε»

Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει ότι οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στόχο να καταστρέψουν το δίκτυο τούνελ που επί δεκαετίες χρησίμευε ως κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς.

«Σκεφτείτε τη λωρίδα της Γάζας ως ένα στρώμα για τους πολίτες και ένα στρώμα για τη Χαμάς», δήλωσε ο Τζόναθαν Κονρίκους, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Οι σήραγγες που χτίστηκαν με την πάροδο των ετών από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007, χρησίμευσαν ως τρόπος για τη Χαμάς να μεταφέρει προμήθειες καθώς και να σχεδιάζει και να εξαπολύει επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Το τεράστιο μέγεθος και η σημασία των σηράγγων επισκιάζεται από τις πυκνοκατοικημένες κοινότητες στο έδαφος από πάνω, πολλές από τις οποίες τώρα βρίσκονται σε ερείπια, είπε.

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα από όσα βλέπει το μάτι. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει πλήξει πολλές γειτονιές στη Γάζα. Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε προτεραιότητα στο να χτυπάμε διοικητές, ανώτερους ηγέτες της Χαμάς σε όλα τα κλιμάκια», είπε.

«Ό,τι κι αν είναι, αν ανήκει στη Χαμάς, το χτυπάμε», κατέληξε.

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και την Αίγυπτο για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Γάζα και να δοθεί ασφαλής διέλευση από την περιοχή σε ορισμένους κατοίκους. 

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρόκειται να προσγειωθεί σε λίγες ώρες στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξη της Αμερικής προς το Ισραήλ.

Στους 1.200 οι νεκροί στη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα από τότε που ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας έπαψε να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων χθες. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης της Γάζας προερχόταν από το Ισραήλ, το οποίο διέκοψε την παροχή ρεύματος στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς.από liberal.gr