
Ήταν μια…σωστη-μια σκομη-κυβερνητικη απόφαση….Διότι ο εκλιπων-τις “αμαρτιες” του οποιου καταλογισαμε αυτές τις μέρες όπως επισημάναμε και το ατελεσφορο της οποιας μορφής Βασιλειας- δεν εδικαιουτο κηδείας αρχηγού κράτους, προφανώς διότι δεν υπήρξε τέτοιος, παραμύθια όσα γράφονται,, όπως δεν υπήρξε ούτε ο δικτατορ Παπαδόπουλος, αφού απ το 1967 έως το 73 τη χώρα κυβερνούσαν φαντάσματα….Ούτε είχε ρίξει σε βάραθρα με….ευαγη “εργαλεια” ,όσους οι σύντροφοι του Χ.Φλωρακη στο Φενεο, στο Μελιγαλλα η στην Ταταρνα, από….μόνοι τους αυτοσφαζονταν οι άνθρωποι κι έπεφταν….εθελοντικά στα πηγάδια ως ταγματασφαλιτες, τα ίδια “επαθε” και η συνεργάτιδα του Μεταξά η τραγωδος Ελένη Παπαδακη στην Ουλεν…..Εκεί που έχουμε φτασει δεν υπάρχει παρακάτω….
Ας θυμηθούμε τα της τότε κηδείας του Γ.Γ του ΚΚΕ και τέως αρχικαπετανιου του ΕΛΑΣ…Τα συμπεράσματα στον καθέναν…
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αποχαιρέτησε το απόγευμα της Τετάρτης τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος θα ταφεί την Πέμπτη στο Παλιοζογλώπι των Αγράφων δημοσία δαπάνη.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αποχαιρέτησε το απόγευμα της Τετάρτης τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος θα ταφεί την Πέμπτη στο Παλιοζογλώπι των Αγράφων δημοσία δαπάνη.
«Δεν χτυπάμε καμπάνες, όχι δεν χτυπάμε καμπάνες. Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε». Με αυτά τα λόγια από το πένθιμο εμβατήριο του Ναζίμ Χικμέτ άρχισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα να εκφωνεί το αποχαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Χαρίλαο Φλωράκη.
«Μία είναι η ζωή του καθένα και της καθεμιάς. Έχει μεγάλη σημασία, πως την ζεις, για για ποιο σκοπό, τι την κάνεις αυτή τη ζωή, είτε σε φθάσει πάνω από το 90 είτε λίγο πριν είτε πολύ πιο πριν. Εσύ σύντροφε την είπες την άποψη σου, την κατέδειξες με τη ζωή σου. Σε κατευοδώνουμε σαν το παλικάρι που έπεσε με ψηλά το κεφάλι, που δεν λύγισε το γόνα στους δύσκολους καιρούς» τόνισε η κ. Παπαρήγα.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του Χαρίλαου Φλωράκη στην τελευταία δεκαπενταετία, λέγοντας: «Ολοζώντανη είναι μπροστά μας η αποφασιστική συμβολή του Χαρίλαου Φλωράκη το 1990 στην ευρεία ολομέλεια της ΚΕ, στο 13ο Συνέδριο το 1991. Στην υπεράσπιση της προσφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος. Η θαρραλέα στάση του να λοιδωρήσει τα βουνά του ψέματος που έπεφταν στο σοσιαλισμό και στην ιδεολογία του. Η στέρεα πεποίθησή του ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει, τότε σε εξαιρετικά δύσκολες και σκοτεινές στιγμές».
Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης κατέκτησε τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη σε όλα τα πεδία του αγώνα, «σαν συνδικαλιστής, πολεμιστής της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, σαν φυλακισμένος και εξόριστος, σαν επαναστάτης σε δύσκολες στιγμές».
Και προσέθεσε: «Ο Χαρίλαος δέχθηκε να γίνει αυτό που στη δική μας κομματική φιλολογία αποκαλείται επαγγελματίας επαναστάτης. Όρος που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική καριέρα και το επάγγελμα, με την αποκατάσταση και το προσωπικό βόλεμα, με την καρέκλα