
υπεραπόδοση της οικονομίας το 2022 αναμένεται να αποτυπωθεί σταδιακά μέχρι και το τέλος Απριλίου σε τέσσερεις κρίσιμους δείκτες, οι οποίοι θα βοηθήσουν και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και στη συνέχιση της θετικής ανάπτυξης το 2023.
Το πρώτο “καλό νέο” θα έρθει στις 15 του μήνα, με την ανακοίνωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Φεβρουαρίου. Από τα αποτελέσματα θα είναι πλέον ξεκάθαρο το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων του προηγούμενου χρόνου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει το 1,2-1,3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα θετικό εκ μεταφοράς αποτέλεσμα (carry over) για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Μαζί με τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων και την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων για το τρέχον έτος, η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του 2022 δημιουργεί νέο δημοσιονομικό χώρο είτε για νέα μέτρα στήριξης, είτε για γίνει πιο εύκολη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ίσως μεγαλύτερου του 0,7% του ΑΕΠ για το 2023 που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ή και τα δύο.
Στο 6% η ανάπτυξη
Το δεύτερο δείγμα υπεραπόδοσης της οικονομίας θα έρθει στις 7 Μαρτίου, όταν η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να κοινοποιήσει το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου και κατά συνέπεια την ανάπτυξη για ολόκληρο το 2022. Από το υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλούς τόνους για το αποτέλεσμα στην οικονομική μεγέθυνση του προηγούμενου χρόνου μετά την απροσδόκητη επιβράδυνση της ανάπτυξης για το γ’ τρίμηνο στο 2,8%, από 7,1% το β’ και 7,9% το α’ τρίμηνο. Η μεγάλη επιβράδυνση αποδίδεται ατύπως στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισε για το γ’ τρίμηνο μόνο τις δαπάνες για μέτρα στήριξης αλλά όχι τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών, τα οποία εισπράχθηκαν αργότερα, κατά το δ’ τρίμηνο του χρόνου.
Η επίδοση της οικονομίας -με βάση τους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός ανάπτυξης για το 9μηνο διαμορφώνεται στο 5,9% και το δ’ τρίμηνο ήταν σημαντικά καλύτερο λόγω και των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, εκτιμάται ότι θα φτάσει ή μπορεί να ξεπεράσει το 6%. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη για το δ’ τρίμηνο του 2022, τόσο μεγαλύτερη θετική ώθηση θα έχει το ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο του 2023.
Χαμηλότερο χρέος και έλλειμμα
Η υψηλότερη ανάπτυξη αλλά και ο υψηλός μέσος πληθωρισμός είχαν θετικό αποτέλεσμα και στην εξέλιξη ελλείμματος και χρέους για το 2022, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat στο τέλος Απριλίου. Ειδικότερα, το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα από το 1,6% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Το υπουργείο Οικονομικών έχει επιλέξει να διατηρήσει ένα μέρος από την υπεραπόδοσης των εσόδων του προηγούμενου χρόνου για να εμφανίσει μειωμένο πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,1%-1,2% του ΑΕΠ. Ο στόχος είναι διπλός, αφού το μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει ανθεκτικότητα της οικονομίας αλλά και προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής σε μια χρονιά παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κάτι που θα βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές.
Σε δεύτερη φάση, μειώνει την “απόσταση” από τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, κάνοντας πιο αξιόπιστη την πρόβλεψη για πλεόνασμα κοντά στο 1% για φέτος.
Στο κρίσιμο μέγεθος του χρέους, η Ελλάδα επίσης θα παρουσιάσει χρέος μικρότερο από το 168,9% του ΑΕΠ που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού (πληροφορίες θέλουν το χρέος 2%-3% του ΑΕΠ μικρότερο), έχοντας ως στόχο και πάλι την εικόνα της Ελλάδας προς τους εταίρους μας και τις αγορές. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει για άλλη μια χρονιά ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους, εμφανίζοντας μείωση κατά τουλάχιστον 27% του ΑΕΠ μόνο σε έναν χρόνο, στο 166%-167% του ΑΕΠ το 2022, από το 194,5% του ΑΕΠ το 2021.
Capital.gr