
Το σενάριο για διπλές κάλπες, η κρίσιμη 14η Μαΐου και το εξοπλιστικό παζάρι
17/01/2023 • 14:19
Σε δύο εξαιρετικά κρίσιμες ατραπούς φαίνεται πως κινούνται στο εξής οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με τη διεξαγωγή των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία και η δεύτερη με τις αποφάσεις που θα λάβει το αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά τόσο για την αγορά και αναβάθμιση των τουρκικών F-16 όσο και για το πρόγραμμα των ελληνικών F-35.
Κατ’ αρχάς, ξεκινώντας από το ζήτημα των εκλογών, ένα ιδιαίτερα «ζωηρό» σενάριο που ανέδειξε το Bloomberg, θέλει Αθήνα και Άγκυρα να προκηρύσσουν παράλληλες κάλπες στις 14 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν οι πρώτες κάλπες (σ.σ. γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής) διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, τότε οι δεύτερες θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου ή στις 21 Μαΐου το αργότερο.
Ως προς την Τουρκία, εφόσον ο πρώτος γύρος των εκλογών διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρξει νικητής, καθώς ο εκάστοτε πρόεδρος βάσει τουρκικού Συντάγματος εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% συν μία ψήφο.
Υπό το πρίσμα αυτό, η γειτονική χώρα δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε επαναληπτικές κάλπες μέσα σε επτά ημέρες, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, να παραμένει στην προεδρία της Τουρκίας.
Όπως εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, αυτές οι ημέρες ήτοι από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου είναι εξαιρετικά «επίφοβες», καθώς η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και ρητορική ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τον Τούρκο πρόεδρο ως εφαλτήριο για να προκαλέσει μια τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, με σκοπό να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Ωστόσο, υπάρχει κι ένα ακραίο σενάριο, ήτοι η τεχνητή αυτή κρίση να γίνει «όπλο» στα χέρια του Ερντογάν, ώστε να ενεργοποιήσει το άρθρο 119 του τουρκικού Συντάγματος* και να ματαιώσει επ’ αόριστον την όποια εκλογική διαδικασία.
Ισορροπίες «λεπτού πάγου» στα εξοπλιστικά
Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, όπως και με τους αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC).
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα της απόκτησης των μαχητικών F-16 από την Τουρκία, ωστόσο το ζήτημα αυτό θα περάσει από την κρησάρα του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος διάκειται απολύτως αρνητικά απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα «φρενάρει» το αίτημα του Λευκού Οίκου για την αναβάθμιση και πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, θα πιέσουν τον κ. Τσαβούσογλου να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που η Άγκυρα δεν φαίνεται καθόλου έτοιμη να πράξει.
από liberal.gr