Το Συνέδριο ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.
Όπως ανέφερε, «το Συνέδριο είπε ‘πρόεδρο έχουμε, επομένως δεν χρειάζονται εκλογές, πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ, με εντολή να τα αλλάξουμε όλα’.
Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία, αφού ανέλυσε την παρέμβαση Τσίπρα και την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη, είπε “δεν μπορώ θα πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου” για τους λόγους που εξήγησε. Αυτή ήταν η ενιαία πρόταση. Βγαίνει η συντρόφισσα Όλγα και λέει “αν θες να πας σε εκλογές στις 10 Μαρτίου πήγαινε μόνος σου”. ‘Αρα, δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου. Είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές, ή μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας από την πλευρά της για εκλογές».

kass5.JPG

Η ομιλία Κασσελάκη και τι ακολούθησε

«Τώρα είναι η ώρα, ή όλα ή τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα του 4ου συνεδρίου του κόμματος, λέγοντας ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Ο ίδιος επέμεινε στο να στηθούν κάλπες για ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Μαρτίου, αλλά και για και άμεσες καταστατικές αλλαγές.
Αφού σημείωσε ότι «βουλευτές και στελέχη μου ζητούν να μην πάμε σε εκλογές», εξήγησε ότι αυτό δεν γίνεται.
«Πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως θα ήταν σαν να δίνει φωνή στην εσωστρέφεια.
 «Ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης μας, αν και από μακριά, ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντι μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και υπάρχει ήδη κι άλλη υποψηφιότητα για πρόεδρος, και πώς αλήθεια θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μία απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου, θα ήταν σα να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια αντί να μιλήσουν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να τερματιστεί η εσωστρέφεια μια για πάντα».
«Από χθες σύνεδροι που νοιάζονται, πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής προέδρου. Το εκτιμώ ειλικρινά πάρα πολύ. Μία συντρόφισσα η Αθήνα δακρύζοντας πριν αποχωρήσω χθες το βράδυ με πλησίασε με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Μου ζήτησε να προστατέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά μου, ειλικρινά», είπε και πρόσθεσε ότι «δίπλα στην Αθήνα, δίπλα σε τόσους από σας βουλευτές και στελέχη μας που επίσης πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με απόλυτη ανιδιοτέλεια, δηλώνουν ότι ‘δε χρειάζεται εκλογές, έχουμε πρόεδρο τον εμπιστευόμαστε και προχωράμε’. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου. Επιτρέψτε μου όμως να σας εξηγήσω γιατί αυτό δυστυχώς δεν γίνεται»,
Ο κ. Κασσελάκης διάβασε το εξής: «‘Αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε νέα εκλογική συρρίκνωση μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξη μας, στα μέρη μας», εξηγώντας πως «αυτό είναι απόσπασμα από την προχθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα», επισήμανε.
«Θέλω να ξέρετε ότι θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε. Αλλά εγώ την αλήθεια μου εδώ μέσα θα την πω», ξεκαθάρισε.
«Τη δεύτερη φορά βγαίνεις μόνο αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία», σημείωσε.
«Δώστε καθαρές λύσεις τώρα, εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου, ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, για ανοικτό ορίζοντα για τις εθνικές εκλογές, για να συγκροτήσει τον βαθιά πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μαχαιρώματα, χωρίς ασφυκτικές προσθεσμίες, χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες, χωρίς αυθαίρετους όρους», κατέληξε.
Μετά την ομιλία του  Στ. Κασσελάκη, πήρε τον λόγο η Όλγα Γεροβασίλη.
gerovasili-kasselakis.JPG
Η κόντρα Γεροβασίλη με Κασσελάκη  

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του κ. Κασσελάκη η κα Γεροβασίλη,ξεκαθάρισε πως δεν ήταν αυτή που έθεσε θέμα ηγεσίας, αλλά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, τονίζοντας ότι «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 
Τόνισε ότι αν ο κ. Κασσελάκης «ανακαλέσει το “βρείτε μου αντίπαλο” σταματάμε εδώ».
«Αν θέλετε να είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ… εντάξει. 
Δεν είμαι εγώ αυτή που έβαλε την πρόταση για εκλογές.
Στέφανε είπες “βρείτε μου αντίπαλε και πάμε”. 
«Αν αποσύρεις την υποψηφιότητα σου, δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», απάντησε εκ νέου ο Κασσελάκης και η κα Γεροβασίλη συνέχισε:
Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. 
Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. 
Το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο. 
Περιμένω… 
Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. 
Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. 
Αν θες εκλογές σε 10 ημέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει.  Κάντες μόνος σου να δούμε», σημείωσε η ίδια.
Σημειώνεται ότι η κα Γεροβασίλη το προηγούμενο 24ωρο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και διαφώνησε από την αρχή με την πρόταση Κασσελάκη για κάλπες στις 10 Μαρτίου.

geroas2.JPG

Η κοινή πρόταση Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά- Γ. Τσίπρα που έβαλε τέλος  στις εσωκομματικές εκλογές

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, 
κατέθεσε κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».
Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Ν. Παππά και τον Γ.  Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή,  αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση». 

«Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας».
«Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους», σημείωσε.

Μερικές από τις σημερινές τοποθετήσεις συνέδρων

Φλαμπουράρης: Στηρίζω την Γεροβασίλη – Η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη

«Αν γίνουν εκλογές με τις καταστατικές, αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες, εγώ όπως ήδη γνωρίζετε λόγω αντικειμενικών παραγόντων, ιστορίας, κοινής πορείας, όλα τα χρόνια βαθιάς εκτίμησης, θα στηρίξω τη φίλη μου, συντρόφισσά μου Όλγα Γεροβασίλη γιατί πιστεύω ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα» ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
«Απέναντί μας έχουμε μία καταστροφική κυρίαρχη δεξιά κάτι που και εμείς το επιτρέψαμε και πρέπει να τεθούμε επικεφαλής του μετώπου που θα την ανατρέψουμε. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Χρειάζεται ενότητα, αγώνας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε περήφανος για την κυβέρνηση της Αριστεράς με τον Αλέξη Τσίπρα.

flabouraris.JPG

Βασιλειάδης: Να λυθούν καθαρά και άμεσα τα θέματα – Υπερ της λύσης που προτείνει και ο πρόεδρος, της λύσης για την εκλογή

«Δεν μπορούμε στο όνομα οποιασδήποτε ενότητας να δώσουμε σήμερα μια στήριξη και μετά από δύο μήνες, ενόψει ενός οποιοδήποτε αποτελέσματος, να ξαναθέσουμε θέμα αμφισβήτησης», «τα θέματα πρέπει να λυθούν, να λυθούν καθαρά, άμεσα και να δοθεί στον πρόεδρο η δυνατότητα εφόσον το σχέδιο του είναι αυτό το οποίο επικρατήσει, να μπορέσει να το υλοποιήσει και να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε», τόνισε ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, λέγοντας πως «είμαι υπέρ της λύσης που προτείνει και ο πρόεδρος, της λύσης για την εκλογή».
Ο κ. Βασιλειάδης κάλεσε «οι αποφάσεις που θα πάρουμε να είναι ειλικρινείς, ξεκάθαρες, για να μπορέσουμε να κοιταζόμαστε στα μάτια» , αλλά και πως «ό,τι απόφαση και να πάρουμε πρέπει να σφίξουμε τις γροθιές και να βγούμε πιο δυνατοί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, για να διεκδικήσουμε την κοινωνική αλλαγή».

vasileiadis.JPG

Μπουρνούς: Το κόμμα εξέλεξε πρόεδρο πριν από πέντε μήνες απέναντι σε χορηγούμενο αντίπαλο

«Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ακύρωσε το Συνέδριο. Το κόμμα μας εξέλεξε πρόεδρο πριν από πέντε μήνες απέναντι σε χορηγούμενο αντίπαλο που οδήγησε σε χορηγούμενη διάσπαση» ανέφερε ο Γιάννης Μπουρνούς.
«Μπήκαμε σε νέο κύκλο καταστροφικής εσωστρέφειας 100 μέρες πριν τις κάλπες», όπως είπε.

bournous.JPG

Ακρίτα: Έχουμε πρόεδρο, οι εκλογές αυτές δεν πρέπει να γίνουν

«Οι εκλογές αυτές δεν πρέπει να γίνουν, έχουμε πρόεδρο και με αυτόν θα συνεχίσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά», υπογράμμισε η Έλενα Ακρίτα.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σκληρό καρύδι, είναι άοκνος, είναι κοντά στους βουλευτές και στον κόσμο, είναι παντού. 
«Αν κάποιοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να τον κάνουν ό,τι θέλουν, πλανώνται οικτρά» , είπε χαρακτηριστικά.
Η ίδια είπε “όχι” στην παράνοια να ψηφίζουμε κάθε πέντε μήνες αρχηγό, ώστε να μην είναι κάποια στιγμή ο Κασσελάκης.