Η ανατριχιαστική εικόνα είναι η μόνη καταγεγραμμένη απεικόνιση του προσώπου του δολοφόνου, η ταυτότητα του οποίου παραμένει μυστήριο για περισσότερο από έναν αιώνα.
Ανακαλύφθηκε σε αποθήκη με αρχεία της αστυνομίας, εύρημα που απεικονίζει το πρόσωπο του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου, Τζακ του Αντεροβγάλτη.
Η ανατριχιαστική εικόνα είναι η μόνη καταγεγραμμένη απεικόνιση του προσώπου του δολοφόνου, η ταυτότητα του οποίου παραμένει μυστήριο για περισσότερο από έναν αιώνα.
Ανάμεσα σε δεκάδες αντικείμενα, το πρόσωπο του Τζακ του Αντεροβγάλτη βρέθηκε χαραγμένο στη λαβή ενός ξύλινου μπαστουνιού, το οποίο ανήκε στον αστυνομικό που προσπαθούσε χρόνια να τον πιάσει.
Ο ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ Φρέντερικ Άμπερλαϊν απομακρύνθηκε από την υπόθεση το 1889 αφού δεν κατάφερε να βρει τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, ο οποίος τρομοκρατούσε τους δρόμους του Ιστ Εντ του Λονδίνου.
Για χρόνια, το τεχνούργημα από ξύλο ζαχαροκάλαμου είχε αποθηκευτεί στο Αστυνομικό Κολλέγιο στο Μπράμσιχ, στο Χαμσάιρ και υπήρχαν φόβοι ότι είχε χαθεί όταν έκλεισε το κολλέγιο το 2015, αναφέρει η New York Post.
Ευτυχώς, ανακαλύφθηκε από το προσωπικό που έψαχνε στα κεντρικά γραφεία του Κολεγίου της Αστυνομίας στο Ράιτον των Δυτικών Μίντλαντς.
Ένας εκπρόσωπος του Κολεγίου της Αστυνομίας είπε ότι δύο μέλη του προσωπικού το ανακάλυψαν όταν έψαχνα αντικείμενα που είχαν αποθηκευτεί μετά το κλείσιμο του Μπράμσιχ.
«Η εύρεση αυτού του μπαστουνιού είναι μια συναρπαστική στιγμή για εμάς», είπε ο υπεύθυνος του κολεγίου, Άντονι Κάς.
«Η υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο διαβόητες υποθέσεις δολοφονίας στην ιστορία και τα εγκλήματά του ήταν σημαντικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύγχρονη αστυνόμευση και την ιατροδικαστική, καθώς ανάγκασαν την αστυνομία να αρχίσει να πειραματίζεται και να αναπτύσσει νέες τεχνικές ενώ προσπαθούσε να λύσει αυτές οι δολοφονίες, όπως η διατήρηση της σκηνής του εγκλήματος, η δημιουργία προφίλ των εγκληματιών και η φωτογραφική απεικόνιση του εγκλήματος.
«Αυτό το μπαστούνι είναι ένα συναρπαστικό τεχνούργημα που αντιπροσωπεύει μια ιστορικά σημαντική περίοδο στην αστυνόμευση. Είναι εκπληκτικό, το γεγονός ότι μπορούμε να το εκθέσουμε εδώ στο Ράιτον, μαζί με τα αρχικά αποκόμματα των εφημερίδων, έτσι ώστε οι αξιωματικοί μας να μπορούν να δουν από πρώτο χέρι πόσο έχουμε προχωρήσει στην αστυνόμευση από τότε.»
Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης κατακρεούργησε βάναυσα τουλάχιστον πέντε γυναίκες σε διάστημα τριών μηνών το 1888.
Έκοψε τον λαιμό των θυμάτων και ακρωτηρίασε τα σώματά τους, με τρόπο που υποδήλωσε ότι ο δολοφόνος είχε κάποια γνώση της ανατομίας.
Μισό νεφρό που αφαιρέθηκε από ένα θύμα ταχυδρομήθηκε στην αστυνομία, μαζί με μια σειρά από χλευαστικά σημειώματα από τον φερόμενο δολοφόνο που αποκαλούσε τον εαυτό του «Τζακ ο Αντεροβγάλτης».
Η αστυνομία κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να τον παγιδεύσει και να τον εντοπίσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η αποτυχία να βρουν τον κατά συρροή δολοφόνο πυροδότησε την οργή του κόσμου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του αστυνομικού επιτρόπου του Λονδίνου.
Το μπαστούνι δόθηκε ως δώρο στον ντετέκτιβ Άμπερλαϊν. Ο ίδιος αποσύρθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία το 1892 μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας και πέθανε το 1929 χωρίς να μάθει ποτέ την πραγματική ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.
HuffPost/pixabay