«Φέτος πρόκειται να είναι η πρώτη χρονιά που περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα διαγνωστούν με καρκίνο στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS).

Η τελευταία ετήσια έκθεσή του διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει αλλαγή στην ηλικία των ατόμων που διαγιγνώσκονται με την επάρατη νόσο.

Ο Δρ Γουίλιαμ Νταχούτ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της ACS, δήλωσε:

«Παλιά ήταν ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών εκείνοι που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου και εξακολουθούν να έχουν.

ΩΣΤΟΣΟ τα πράγματα αλλάζουν και τώρα βλέπουμε ότι άτομα κάτω των 55 ετών βλέπουν μια ΑΥΞΗΣΗ στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν».

Παρατήρησε ότι παρόλο που ο πληθυσμός των ΗΠΑ (όπως και όλης της Δύσης) γενικά γερνά, «βλέπουμε μια μετακίνηση της διάγνωσης του καρκίνου σε νεότερους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στους ηλικιωμένους πληθυσμούς».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

«Η θνησιμότητα από καρκίνο συνέχισε να μειώνεται μέχρι το 2021, αποτρέποντας πάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους από το 1991 λόγω της μείωσης του καπνίσματος, της έγκαιρης ανίχνευσης ορισμένων μορφών καρκίνου και των βελτιωμένων επιλογών θεραπείας τόσο στο επικουρικό όσο και στο μεταστατικό περιβάλλον. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη απειλούνται από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης για 6 από τους 10 κορυφαίους καρκίνους. Τα «ποσοστά επίπτωσης» (σ.σ. όρος στην επιδημιολογία) αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2019 κατά 0,6%-1% ετησίως για τους καρκίνους του μαστού, του παγκρέατος και του σώματος της μήτρας και κατά 2%-3% ετησίως για τους καρκίνους του στόματος που σχετίζονται με τον προστάτη, το ήπαρ (γυναικείο), τους νεφρούς και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και για μελάνωμα. Τα ποσοστά επίπτωσης αυξήθηκαν επίσης κατά 1%-2% ετησίως για καρκίνους του τραχήλου της μήτρας (ηλικίες 30-44 ετών) και του παχέος εντέρου (ηλικίες <55 ετών) σε νεαρούς ενήλικες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες κάτω των 50 ετών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά τώρα είναι πρώτος στους άνδρες και δεύτερος στις γυναίκες».

freepik photo.el.gr