Η απόλυτη ενοχή σιωπή… Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί… Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια για το σκάνδαλο της Siemens… Κι όμως από ότι φαίνεται δεν ιδρώνει κανενός το αυτί, γιατί πολύ απλά όλα σ’ αυτήν την χώρα συνηθίζονται και στο τέλος ξεχνιούνται…
Πόσο μάλλον με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη!
Όταν όλοι γνώριζαν τις άριστες σχέσεις της Οικογένειας Μητσοτάκη με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο…

Έχει περάσει λοιπόν ένας ολόκληρος χρόνος από τη δευτεροβάθμια απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη των 64 για την προγραμματική σύμβαση ΣΗΜΕΝΣ – ΟΤΕ! Με την οποίαν αθωώθηκαν (;;;) ή μάλλον απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής (!!) στο σύνολο τους όλοι οι κατηγορούμενοι!
Από τον Οκτώβριο του 2022 υποτίθεται ότι ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος είχε κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου για την περίπτωση άσκησης αναίρεσης επί της απόφασης!
Πέρασαν όμως μήνες και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2023 ο  κ. Ντογιάκος συνταξιοδοτήθηκε, το θέμα πήγε να ξεχαστεί και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι το φάκελο τον πήρε ο κύριος Αγγελής ….
Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν περάσει τρεις μήνες, οι παραγραφές τρέχουν και όλοι σιωπούν! 
Ή μήπως το θέμα πρέπει να θεωρείται και αυτό λήξαν!!

Τι συνέβη όμως πριν ένα χρόνο;

Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου 2022 και ο κ. Ντογιάκος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις.
Άναυδη η κοινή γνώμη μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης περί παραγραφής των αδικημάτων για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, με το σάλο που ξέσπασε στα Social Media κι όχι μόνο, να “(εξ)αναγκάζει” τον Άρειο Πάγο σε παρέμβαση!
Ειδικότερα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειοψηφία των διερευνώμενων πράξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο, εάν πρόσωπα, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις!
Θυμίζουμε πως πρόσφατα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έκρινε ότι οι πράξεις ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος που φέρονται να τελέστηκαν πριν το 2002 έχουν υποπέσει σε παραγραφή και έτσι δεν εξετάζονται από την ελληνική δικαιοσύνη. Για τις πράξεις που έλαβαν χώρα μετά το 2002 – οι οποίες είναι η μειοψηφία – οι 20 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία!

Θα χυθεί άπλετο φως, ή θα τα σκεπάσει όλα το σκοτάδι;

Σε λίγες ημέρες στις 20 Σεπτεμβρίου ένα άλλο δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει, αν τα περιουσιακά στοιχεία των απαλλαχθέντων λόγω παραγραφής και όχι λόγω αθώωσης κατηγορουμένων θα επιστραφούν ή θα παραμείνουν σε καθεστώς δημεύσης.
Θυμίζω ότι σε πολλούς από τους πρώην κατηγορούμενος είχαν βρεθεί τεράστια ποσά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ένα πολύ μεγάλο δε ποσό 40 εκατομμυρίων παρέμεινε τελικά ορφανό για αρκετό χρονικό διάστημα σε ελβετική τράπεζα, που για ευνόητους λόγους ούτε η Siemens θέλησε να πάει να το εισπράξει…
Παράλληλα στα ελληνικά αλλά και στα γερμανικά δικαστήρια βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δίκες για αξιώσεις του ΟΤΕ από τη Siemens και την Ιντρακόμ που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ!
Ανοιχτές πληγές, που ξεκινούν από το βρώμικο 1993 (η αιτία να πέσει τότε η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά (τότε που φώναζε ο αείμνηστος Γιάννης Κεφαλογιάννης) και καταλήγουν στην περίφημη προγραμματική συμφωνία του 1998!
Είναι γεγονός πως, διακαής πόθος των Γερμανών θα ήταν να ξεμπερδέψουν με έναν συμβιβασμό, κάτι ανάλογο δηλαδή που συνέβη επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, όταν η Siemens είχε έρθει σε συμβιβασμό με το ελληνικό Δημόσιο με αποζημίωση, που δεν έφτανε ούτε τα 200 εκατομμύρια € ενώ την ίδια χρονική περίοδο η εξεταστική διακομματική Επιτροπή της Βουλής με Πρόεδρο τον Σήφη Βαληράκη, με ομόφωνη απόφαση είχε αποφανθεί πως η τελική ζημιά του ελληνικού δημοσίου ξεπερνούσε (τουλάχιστον – διατύπωση που επέβαλε ο Βουλευτής της ΝΔ και έγκριτος νομικός Κώστας Τζαβάρας) τα 2 δισεκατομμύρια €.

Ας θυμηθούμε όμως τα έργα και τις ημέρες της τότε Εξουσίας…

…όπως έγραφα σε άρθρο μου στις 14 Απριλίου 2017: 
…Ως γνωστόν, εδώ και αρκετούς μήνες εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η ακυρότητα ή μη του επαίσχυντου και επιβλαβή για το συμφέρον της χώρας, Εξωδικαστικού Συμβιβασμού της Siemens και του Ελληνικού Δημοσίου! Τον οποίο κατασκεύασε και υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, διά μέσω του Υπουργού Οικονομικών της κυβερνήσεώς τους, Γιάννη Στουρνάρα στις 22 Αυγούστου 2012 και ζητούσε από τη Siemens την απόδοση ζημίας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ μέσω παροχής υπηρεσίας 6 σημείων! Όμως, έτσι ακύρωσαν τη μοναδική ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία αποφάσιζε να πληρώσει η Siemens για ζημία που υπέστη το Δημόσιο, τουλάχιστον 2 δις ευρώ σε μετρητά!

Που η απόδοση αυτών των χρημάτων θα απάλλασσε την τότε κυβέρνηση από την υποχρέωση να συνάψει με τους δανειστές – “εταίρους” μας το Δεύτερο Μνημόνιο, ή τουλάχιστον θα επιτύγχανε πολύ καλύτερους όρους!
Γιατί, υπάρχει όρος στο Συμβιβασμό που ορίζει πως, πρέπει αυτός να υπογραφεί από τα δυο συμβαλλόμενα μέρη (Δημόσιο και Siemens) εντός 45 ημερών, διαφορετικά είναι άκυρος! Δεν είναι λοιπόν άκυρος από τη στιγμή που η Siemens τον υπέγραψε στις 2 Μαρτίου 2012 και το Ελληνικό Δημόσιο τον υπέγραψε με καθυστέρηση πολλών μηνών (22/8/2012);;
Επίσης είναι άκυρος γιατί, σε αυτόν αναφέρεται πως:
“η παρούσα Συμφωνία εάν ανακληθεί είναι άκυρη και ανίσχυρη… ως χωρίς αναγνώριση. Στην περίπτωση αυτή, τυχόν εκπληρωθείσες παροχές θα επιστραφούν…”!
Άρα, γιατί δεν ανακαλείται από τη στιγμή που η Siemens δεν έχει υλοποιήσει – ολοκληρώσει κανέναν από τους 6 όρους του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, όταν αυτός λήγει στα τέλη Αυγούστου του 2017;;

Οφείλουμε να μάθουμε…
 
Είναι γεγονός σήμερα, ότι στο μέγαρο του ΟΤΕ στη λεωφόρο Κηφισίας 99, που “περήφανα” κυματίζει πλέον από 1η Σεπτεμβρίου 2023, η σημαία της Deutsche Telecom, δεν θα επιθυμούσαν αυτή τη στιγμή να σκαλίζουν αμαρτίες του παρελθόντος ανοίγοντας πληγές και φέρνοντας σε αμηχανία τόσο τα γερμανικά αφεντικά τους (στα κεντρικά της DT)!
Κάτι που ασφαλώς δεν θα ήθελε και η σημερινή κυβέρνηση.. (ο νοών νοείτο) αλλά ούτε και η Siemens, αλλά ούτε και η Ιντρακόμ!
Πολλοί είναι δε εκείνοι, που αναρωτιούνται στο ανακαινισμένο Μέγαρο της Λεωφόρου Κηφισίας, ποιος θα ήταν εκείνος που θα έβαζε την υπογραφή του σε ένα συμβιβασμό όταν οι αξιώσεις + διεκδικήσεις του ΟΤΕ ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ;;
Έχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθούν τι σκέφτονται εκεί στον 13ο όροφο του ΟΤΕ, τόσο εμείς οι απλοί πολίτες, όσο και οι μέτοχοι του ΟΤΕ βεβαίως – βεβαίως…
 
 

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr