Νεκροί είναι τουλάχιστον δύο από τα μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου πλοίου «True Confidence» που δέχτηκε επίθεση σήμερα από τους Χούθι, ανοιχτά της Υεμένης. Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο χτύπημα από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίποινα για τον πόλεμο στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή της η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη αναφέρει: «Τουλάχιστον 2 αθώοι ναύτες έχασαν τη ζωή τους. Αυτή ήταν η θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας. Πρέπει να σταματήσουν. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας είναι με τις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους και αυτών που τραυματίστηκαν».

Πληροφορίες για νεκρούς μετέδωσε νωρίτερα το Associated Press. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα στο μέσο, καθώς όπως επισημαίνεται δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, έκαναν λόγο για «θανατηφόρο» χτύπημα των Χούθι.

Το φορτηγό πλοίο True Confidence επλήγη σήμερα από πύραυλο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν στην Υεμένη.

Το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, εξακολουθεί τον πλου, αναφέρει η ανακοίνωση των δύο εταιρειών όπου προστίθεται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση των 20 μελών πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν σε αυτό.

Ναυτιλιακή πηγή μίλησε νωρίτερα για αγνοούμενους και εγκαυματίες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει κατ΄επανάληψη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους που αντιτίθενται στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO ανέφερε νωρίτερα πως είχε λάβει αναφορά για ένα συμβάν 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Η ναυτιλιακή πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως καπνός θεάθηκε να βγαίνει το True Confidence. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε επίσης ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος θεάθηκε επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο.

Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους.