Βουλευτές, Περιφερειαρχης, θιγόμενοι δήμοι ,φορείς της περιοχής δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τι γίνεται η ικανοποιούνται απ την εξέλιξη των πραγμάτων;

Προβληματισμός από το αυξημένο κόστος χρήσης της Εγνατίας οδού

Τον προβληματισμό του σχετικά με την παραχώρηση σε ιδιώτη της Εγνατίας οδού και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή και στην περιοχή μας εξέφρασε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ο  δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, κάνοντας λόγο για συνέπειες που δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο το δήμο Ιωαννιτών καθώς ήδη έχουμε την πρώτη αύξηση των διοδίων η οποία δε θα είναι η μόνη, αφού άλλες δύο προβλέπεται να ακολουθήσουν.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε αρχικά ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε που βρισκόμασταν ως περιοχή πριν ολοκληρωθεί η Εγνατία και πόσο αυτή βοήθησε στην εξωστρέφειά μας.

«Είτε μιλάμε για τον τουρισμό, είτε για το εμπόριο, είτε και για άλλους οικονομικούς τομείς οι οποίοι ενισχύθηκαν από την κατασκευή και λειτουργία της.

Κάτι που φυσικά εντάθηκε και με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού.

Έχοντας λοιπόν έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομοπου μας έβγαλε από την απομόνωση και μάλιστα με ένα κόστος διέλευσης αρκετά προσιτό τα Γιάννενα και η Ήπειρος άρπαξαν την ευκαιρία και ανοίχτηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τώρα αυτό έρχεται να αλλάξει καθώς το κόστος χρήσης της οδού θα εκτοξευτεί και θα φτάσει τα επίπεδα των άλλων αυτοκινητόδρομων που έχουν παραχωρηθεί σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί θετικό, ούτε για τους απλούς πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν μέσω της Εγνατίας για λόγους αναψυχής, ούτε για τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν τα προϊόντα τους.

Μιλάμε λοιπόν για μια επιβάρυνση που πιθανά θα πλήξει κύριους κλάδους της οικονομίας μας», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι απαλλαγές δημοτών από την καταβολή τιμήματος στα διόδια μπορεί να διατηρήθηκαν μεν αλλά αυτό δεν είναι κάτι που σίγουρα θα ισχύσει δια παντός.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για μια πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών από το παράπλευρο δίκτυο της Εγνατίας στα πρότυπα όσων έχουν ήδη γίνει στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, μετά από ενέργειες του παραχωρησιούχου της Ιόνιας οδού. 

«Για όλους τους παραπάνω λόγους εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την εξέλιξη αυτή, γνωρίζοντας φυσικά ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και δρομολογημένες», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.