Καρπούς αποδίδει η απόφαση της Πολιτείας του Τέξας να μην αποδεχθεί τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων του Τζό Μπάιντεν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε την Τρίτη το δρόμο για το Τέξας να αρχίσει αμέσως να εφαρμόζει έναν αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νόμο που επιτρέπει στους πολιτειακούς αξιωματούχους να συλλαμβάνουν και να κρατούν άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Οι τρεις φιλελεύθεροι του δικαστηρίου διαφώνησαν.

Οι νομικές αμφισβητήσεις του νόμου συνεχίζονται σε ομοσπονδιακό εφετείο, αλλά η απόφαση δίνει μια σημαντική – αλλά προσωρινή – νίκη στο Τέξας, το οποίο μάχεται με την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη μεταναστευτική πολιτική.

Το δικαστήριο είχε μπλοκάρει την έναρξη ισχύος του νόμου, εκδίδοντας μια ημέρα νωρίτερα μια επ’ αόριστον παύση της διαδικασίας, η οποία εξαλείφθηκε με την απόφαση της Τρίτης.

Το νομοσχέδιο 4 της Γερουσίας, που υπογράφηκε ως νόμος από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ τον Δεκέμβριο, καθιστά την παράνομη είσοδο στο Τέξας πολιτειακό έγκλημα και επιτρέπει στους πολιτειακούς δικαστές να διατάσσουν την απέλαση των μεταναστών. Η επιβολή της μετανάστευσης, γενικά, αποτελεί λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο νόμος προκάλεσε αμέσως ανησυχίες μεταξύ των υποστηρικτών της μετανάστευσης για αυξημένο φυλετικό προφίλ, καθώς και για συλλήψεις και απόπειρες απέλασης από τις πολιτειακές αρχές στο Τέξας, όπου οι Λατίνοι αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Όστιν είχε εμποδίσει την πολιτειακή κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο. Όμως το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ χορήγησε προσωρινή αναστολή της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου και δήλωσε ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Μαρτίου, αν δεν ενεργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο. Σύντομα ακολούθησε ένα ζευγάρι επειγουσών προσφυγών από την κυβέρνηση Μπάιντεν και άλλους.

Ο Άμποτ την Τρίτη χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου “θετική εξέλιξη”, αλλά αναγνώρισε ότι η υπόθεση θα συνεχιστεί στο εφετείο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ δήλωσε την Τρίτη ότι “διαφωνούμε ριζικά” με την απόφαση.

“Το S.B. 4 όχι μόνο θα καταστήσει τις κοινότητες στο Τέξας λιγότερο ασφαλείς, αλλά θα επιβαρύνει και την επιβολή του νόμου και θα σπείρει χάος και σύγχυση στα νότια σύνορά μας”, ανέφερε σε δήλωσή της. “Το S.B. 4 είναι ένα ακόμη παράδειγμα των Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων που πολιτικοποιούν τα σύνορα, ενώ εμποδίζουν τις πραγματικές λύσεις”.