Είναι γνωστό ότι το υψηλότερο άγαλμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτό της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Πόσοι όμως γνωρίζουν ποιο είναι το δεύτερο ψηλότερο άγαλμα; Εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2016, και έχει ως πηγή έμπνευσής του την ελληνική μυθολογία.

Το Gulfstream Park στη Φλόριντα των ΗΠΑ διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ιπποδρόμου της χώρας. Από το 1939 διεξάγονται εκεί κάποιες από τις σημαντικότερες ιπποδρομίες καθαρόαιμων αλόγων στον κόσμο. Το 1999 ο ιππόδρομος πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρείας Stronach Group (σήμερα φέρει την επωνυμία 1/ST).

Ο Φρανκ Στρόνατς (Frank Stronach), ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι φανατικός φίλος των καθαρόαιμων αλόγων και των ιπποδρομίων. Έτσι αποφάσισε να στήσει μία σύνθεση αγαλμάτων πάνω από τις εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου που θα τιμούσε το άλογο. Ήθελε αυτό να είναι φόρος τιμής στο άλογο γιατί έχει δώσει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στρόνατς ήθελε η γλυπτή σύνθεση να δείχνει την ωφέλεια του αλόγου στον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό είχε ως πηγή έμπνευσης τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Πήγασου. Στη γλυπτή σύνθεση, ο Πήγασος θα απεικονιζότανε να μάχεται τη Χίμαιρα, τον αντίπαλό του, σε μια μάχη μεταξύ καλού και κακού.

Η σύντομη περιγραφή του Ομήρου στην Ιλιάδα είναι η παλαιότερη αναφορά στη μάχη του Πήγασου με τη Χίμαιρα, το τέρας που είχε δύο κεφάλια, λιονταριού και κατσίκας. Είχε επίσης ουρά οχιάς. Τα κεφάλια έβγαζαν φωτιές, όπως οι δράκοι.

Εκτός από τον Πήγασο, η Χίμαιρα νικήθηκε και από τον ήρωα Βελλεροφόντη που τον ίππευε. Προκειμένου, όμως, να τονιστεί η σημασία του Πήγασου -δηλαδή, του αλόγου- για την ανθρωπότητα, αποφασίστηκε ο ήρωας να παραληφθεί από τη γλυπτή σύνθεση.