…κι επαυτου φυσικά σε τίποτε δεν «βοηθούν» οι αγιογραφίες του φίλου Βαγγέλη Γυφτοπουλου στο ΦΩΣ εν προκειμενω, άλλωστε ειδικεύεται σαυτες ο αθλητικός συντάκτης, όχι όμως ας μας επιτρέψει στην ερευνητική δημοσιογραφία αλλά οι ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ..ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ..ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ με την επισήμανση ότι εις ιδιώτης μπορεί να χαρίσει ο,τι θέλει σε όποιον θέλει όχι όμως νομικά πρόσωπα όπως ο Δήμος η η Μητροπολη που έχουν σχέση και με το δημόσιο χρήμα , πολύ περισσότερο όταν στην περίπτωση έχει προηγηθεί πριν από χρόνια μειοδοτικός διαγωνισμός..

Οι πιστοί ρίχνουν το υστέρημα τους στα παγκάρια και η Μητροπολη…χαρίζει το μουσείο στο Νησί στον πλούσιο συλλεκτη με κάτω από 20χιλιαρικα το χρόνο; Ας ασχοληθεί πλέον η εισαγγελική αρχή…

 ΜΑΡ 17, 2024

Ρωτάμε εκ νέου τον Άγιο Ιωαννίνων : ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ ο ενοικιαστής του χωρου και πολύ πλούσιος ,κατά δηλωσιν ,αφού όλοι εκεί τον έχουν ακούσει να μιλάει για περιουσία δεκάδων ακινήτων, μεγάλη ρευστότητα και μεταξύ άλλων δυο αδειες Ταξι στην Αθήνα, φέρεται να πληρώνει…κάτω από 20 .000 το χρόνο; Πονόψυχη είναι η Μητροπολη η κάτι άλλο συμβαίνει;

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΑΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΑ

Διότι ακούγονται στην «πιάτσα» εξευτελιστικά νούμερα πολύ κάτω κι απ τα…ούτως η άλλως εξευτελιστικά 40 χιλιάρικα που φέρεται να πληρώνει ο ενοικιαστής το χρόνο και γνωστός συλλέκτης για το Μουσείο , ενώ είχε μειοδότησει στα 120 κολλαριστά κι ενώ το τελευταίο μίσθωμα του 2010 επι αυτονομου κοινοτητας Νήσου και προεδριας Γ.Τζιαφα ήταν στα 80 χιλιάρικα με εισιτήριο ,παρακαλώ, στα…0, 80 λεπτά αντί του νυν στα 3 ευρώ,ταχουμε γράψει 100 φορές εις ωτα μη ακουόντων, αλλά η Μητρόπολη Ιωαννίνων δεν είναι ..τσιφλίκι του εκάστοτε Μητροπολίτη αλλά και κτήμα του Χριστεπωνυμου πληρώματος το οποιο συν τοις αλλοις την «προίκισε» κατά καιρούς -ιδιαίτερα την Ι.Μ.Ελεούσας στο Νησί – με μυθώδη καταπιστεύματα..Ρωτάμε επίσης ποσά εισπράττει -διότι κι εκεί ακούγονται κάτι..απίθανα για…100 ευρώ το μήνα-απ το εξοχικό κέντρο-χρυσό της Ντραμπατοβας που επίσης της ανήκει; Ας απαντήσει ο Σεβασμιώτατος για το …καλό όλων μας κι ο νοών νοείτο ..Αυτά προς το παρόν..

Κύριε εισαγγελευ πρωτοδικων Ιωαννίνων διαταξτε ΤΩΡΑ ,αυτεπαγγελτη έρευνα για τις χαριστικες “εξυπηρετησεις” προς τον ενοικιαστή του “χρυσορυχειου” του Μουσείου Αλη Πασα στο Νησί! Ποιοι,πως και γιατί κατέβασαν το ενοίκιο απ τα 120.000 χιλ, στα …40.000 ετησίως, στο ήμισυ ακόμη και του αντιστοιχου τιμήματος του 2010 ,με εισιτήριο τότε 0,80 λεπτά αντί των νυν 3,00ευρω;

ΙΟΎΝ 3, 2023

Το ρεπορτάζ είναι σαφές τόσο το δικό μας όσο και του συναδέλφου Κώστα Καλτση: Κάποιοι από αμέλεια η ΔΟΛΟ , ζημιωσαν τα ταμεία του Δήμου από 500.000 -800.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός συναγεται ευκολως αν κάνεις πολλαπλασιασει την διαφορά του 40 σπ το 120, τουτέστιν το 80 επί τα έτη που ισχύει το εξευτελιστικο ενοίκιο , στο ήμισυ ακόμη κι εκείνου του μακρινού 2010 επί αυτόνομου κοινότητας Νησου,δλδ των 70.000 ευρώ χωρίς βεβαιως καν να λαμβάνουμε υπόψιν την πληροφορία Καλτση ότι του χαριστηκαν τα 3 πρώτα χρόνια, με πιο δικαίωμα και βάσει ποιου νομου; Αυτό θα είναι και το αντικειμενο της προκαταρκτικης, ο εντοπισμός των κινήτρων και των προσώπων όσο ψηλά κι αν ήταν η είναι.. Η δικαιοσύνη άλλωστε είναι “τυφλη”..

ΥΓ Αναγνωρισαμε σαφώς την αξιοσυνη του συλλέκτη καθώς και την αναμόρφωση του χώρου, ωστόσο εδώ μιλάμε για…ισοπέδωση της έννοιας του “ευλογου τιμηματος” καιωουδεις βεβαιως δικαιούται να παρέχει σκανδαλώδεις εκπτώσεις με τα λεφτά του δημοσίου 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΚΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΤΣΗΣ STOTAPSI του την ίδια περίοδο:

Προωθείται η δημιουργία μονοπωλιακού καθεστώτος στη λίμνη των Ιωαννίνων; 

ΛεπτομέρειεςΚατηγορία: 2023Δημοσιεύθηκε : 31 Μαϊος 2023 

– Γιατί παραμένει μειωμένο το ενοίκιο για το «Μουσείο Αλή Πασά;» στο Νησί; 
– Γιατί συναινούν ο Δήμος Ιωαννιτών και η Μητρόπολη;

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής

Spiti Ali PasaΚάτι περίεργο συμβαίνει στο Νησί και στη λίμνη των Ιωαννίνων, που οδηγεί σε προβληματισμούς, σε σκέψεις αν αυτό μπορεί να εκληφθεί ως συναλλαγή- διαπλοκή, απόπειρα άσκησης … κυριαρχικού δικαιώματος και επί της λίμνης!
Θα είμαστε σαφείς, χωρίς υπονοούμενα και υπαινιγμούς.
Το περίφημο «μουσείο του Αλή Πασά», που ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών και στη Μητρόπολη, έχει ενοικιαστεί από τον γνωστό συλλέκτη κ.Φώτη Ραπακούση, ο οποίος χωρίς αμφιβολία το αναβάθμισε και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Τα σπάνια εκθέματα, αξίας εκατομμυρίων ευρώ όπως εκτιμάται, προκαλούν έκπληξη και για την οικονομική ευρωστία του συλλέκτη, τον οποίο όλοι στηρίζουν χωρίς ερωτηματικά για την προέλευσή της.Το θέμα που ανέκυψε εδώ και καιρό αφορά το ενοίκιο που καταβάλλει ο κ. Ραπακούσης, τον οποίο εκτιμάμε ως συμπολίτη και δη διαθέτοντα ολόκληρη περιουσία για την αγορά κειμηλίων.
Στην αρχή ήταν περί τις 120.000 ευρώ ετησίως , ποσό που θεωρήθηκε εύλογο και από τον ίδιο, δεδομένου ότι πριν το ενοίκιο επί κοινότητας Νήσου ήταν 80.000 ετησίως με εισιτήριο μόλις ο,80 το 2010 .
Ο συλλέκτης αμέσως ανέβασε το εισιτήριο στα 3 ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο από πριν! 
Την περίοδο της καραντίνας και των lockdown, το ενοίκιο αναπροσαρμόστηκε στις 40.000 το χρόνο.
Αν τότε ίσως δικαιολογούνταν αυτή η διευκόλυνση προς τον συλλέκτη- επιχειρηματία (επιχείρηση και μάλιστα επικερδέστατη είναι πλέον αυτό το Μουσείο), τώρα δε μπορεί να προβληθεί ως επιχείρημα η πανδημία για να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Για ποιό λόγο λοιπόν αυτή η χαριστική τακτική από πλευράς Δήμου και Μητρόπολης; 
Γιατί το δέχεται το Τοπικό Συμβούλιο;
Αναφύεται όμως κι άλλο ζήτημα, που αφορά τα πλοιάρια που μεταφέρουν επιβάτες από και προς το Νησί.
RapakousisΠληροφορίες από έγκυρες πηγές λένε ότι ο κ.Ραπακούσης ενδιαφέρεται να στηρίξει ιδιοκτήτη σκάφους για την αγορά νέου και ασκεί την επιρροή του, που θεωρεί ότι έχει προς την Περιφέρεια, για την έκδοση άδειας.
Μάλιστα κάνουν λόγο για εμπλοκή στην υπόθεση και του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, ενώ στενά στενά συγγενικά του πρόσωπα ζητούν άδεια για σκάφος, ενώ ο κ.Ραπακούσης προωθούσε τη συλλογή υπογραφών για τη μη αύξηση του εισιτηρίου κατά είκοσι λεπτά, που σήμερα είναι 2 ευρώ το άτομο και 1,5 ευρώ για τους μαθηρές- αμετάβλητες τιμές εδώ και δεκατρία χρόνια.

Πλοιοκτήτες όμως λένε ότι αν συμβεί αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των σκαφών (επηρεαζόμενη από τον κ. Ραπακούση η Περιφέρεια), αρκετοί δε θα μπορέσουν να αντέξουν και θα «παροπλίσουν» τα καραβάκια τους.
Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν τρία-τέσσερα που ο έχων την οικονομική ευρωστία θα τα πάρει … «κοψοχρονιάς», που λένε.
Φυσικά και δε θεωρούμε ότι η λίμνη είναι τσιφλίκι οιουδήποτε και πολλές φορές έχουμε γράψει για το θέμα και την κατάσταση με τα καραβάκια.
Όμως εδώ πάει να συμβεί κάτι άλλο, πολύ χειρότερο, να πάρει δηλαδή τον απόλυτο έλεγχο στο Νησί και στη λίμνη ένας άνθρωπος, με μάλλον ανεξάντλητη πηγή οικονομικών.

Η άποψη ότι ο εξαίρετος συμπολίτης και συλλέκτης, προσφέρει στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Νησί και στον τουρισμό, μας βρίσκει σύμφωνους. 
Η διαφωνία ημών και άλλων βρίσκεται στη διαφαινόμενη απόπειρα δημιουργίας μονοπωλιακής κατάστασης και χειραγώγησης όλων όσων αφορούν τη λίμνη και το Νησί.
Καλό λοιπόν θα είναι τόσο ο κ.Ραπακούσης, όσο κι όλοι οι καθοιονδήποτε τρόποι εμπλεκόμενοι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.


Παρανομία βεβαίως εν προκειμενω δεν υπάρχει, ωστόσο: υπάρχει μείζον ζήτημα δημιουργίας πραγματικότητας μονοπωλίου στο Νησί και μάλιστα μέσω της εκχωρησης στον παντοδύναμο οικονομικό παράγοντα, εκκλησιαστικών η δημοτικών χωρών..