Η CEPAL διαγράφει δάνειο 130.000 ευρώ μετά από δημοσίευμα του bankingnews

Το κράτος ξέχασε τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών
Μετέωρη παραμένει η υπόσχεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή χρεών των θυμάτων των Τεμπών αφού δεν προχώρησε σε σχετική νομοθετική ρύθμιση με συνέπεια η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), να αποφασίζει κατά περίπτωση με τις εταιρείες Intrum, doValue, Cepal, QQuant, Veraltis και ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ να ακολουθούν τις σχετικές αποφάσεις των διοικήσεων συμβουλίων.
Η Πολιτεία μέσω του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άφησε την υπόθεση στον «πατριωτισμό» των διοικήσεων των servicers διότι δεν ανέλαβε καμία οικονομική υποχρέωση έναντι των εταιρειών.

Το ανθρώπινο πρόσωπο της CEPAL

Η διοίκηση της CEPAL με πρόεδρο το Θεοδωρίδη Αρτέμιο και διευθύνοντα σύμβουλο Αθανασόπουλο Θεόδωρο μετά το δημοσίευμα του ΒΝ με τίτλο «Στον αέρα η υπόσχεση Μητσοτάκη για διαγραφή χρεών των θυμάτων των Τεμπών» την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στην ενημερωτική οικονομική ιστοσελίδα BN για το θάνατο Νίκου Ναλμπαντη 29 ετών.
O πατέρας του είχε στεγαστικό δάνειο ύψους 130.000 ευρώ το οποίο βρέθηκε στη CEPAL η οποία από την αρχή ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και διέγραψε το ποσό των 105.000 ευρώ αφήνοντας ένα υπόλοιπο 25.000 ευρώ για τον υπόχρεο.
Η δημοσιοποίηση του θέματος από το ΒΝ για τη μη διαγραφή στο σύνολο της οφειλής διότι το κράτος δεν προέβλεπε την παραμικρή οικονομική αποζημίωση από τα κρατικά ταμεία με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να σβήσει το 80% της οφειλής.

Η δημοσιοποίηση του ΒΝ έφερε νέα απόφαση

Η δημοσιότητα του θέματος επαναφέρει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποφασίζει τη διαγραφή και των 25.000 ευρώ του δανείου χωρίς να έχει καμία συμβατική υποχρέωση διότι η κυβέρνηση εξήγγελλε τη διαγραφή των δανείων χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ στους πιστωτές.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι :

Η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη.

Με βάση τα δεδομένα που είναι στη διάθεση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έως τις 4.9.2023, εκ των 33 αιτήσεων που υπεβλήθησαν, η Ένωση διαβίβασε θετική εισήγηση για 26, καθώς οι λοιπές είχαν υποβληθεί είτε από μη δικαιούχους, είτε για μη επιλέξιμες οφειλές. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη προχωρήσει επιβεβαιωμένα στην οριστική διαγραφή των 31 οφειλών σε 18 περιπτώσεις αιτήσεων.
Σε δε περιπτώσεις που έχει επέλθει τιτλοποίηση της οφειλής, έγινε εισήγηση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την ρύθμισή της με ευνοϊκούς όρους.

Περαιτέρω, με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης

Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), οι Εταιρείες Διαχείρισης ,έχουν λάβει και αξιολόγησαν επιτυχώς αιτήματα για ολικές διαγραφές προσωπικών δανείων σε 13 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούσαν σε συγγενείς θυμάτων ή τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Το υπόλοιπο των δανείων ποιος θα το πληρώσει κ Υπουργέ;

Το συνολικό ύψος των αιτούμενων διαγραφών ανήλθε στο ποσό των 2.644.062,85 ευρώ. Από τα ανωτέρω αιτήματα, ποσό 2.419.062,85 δανείων έχει ήδη διαγραφεί ή η διαγραφή έχει εγκριθεί και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, ενώ για δάνεια ποσού 200.000 € η διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται δε ότι ακόμα και σε περιπτώσεις οφειλών που δεν κρίθηκαν επιλέξιμες (π.χ. επιχειρηματικά δάνεια, κτλ.) προτάθηκαν σημαντικές λύσεις ρύθμισής τους με μερική άφεση χρέους.

Το παράπονο του Αλεβέρτο Μόχλο…

Να σημειωθεί ότι το ΒΝ έγινε αποδέκτης διαμαρτυρίας από τον πατέρα της Εριέττας Μόλχο, Αλεβέρτο Μόχλο, η οποία εξαϋλώθηκε στη σύγκρουση των δύο τρένων.
Ο 75χρονος πατέρας διατηρεί τη γνωστή εταιρεία ποδηλάτων η οποία παρουσιάζει εταιρικά δάνεια και οφειλές προς την Εφορία τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Εριέττα που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη.
Το κράτος μέσω του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη έκλεισε την πόρτα στην κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των τραπεζών προχώρησαν σε διαγραφή των δανείων στο 100% διότι το κράτος είναι μέτοχος μέσω του ΤΧΣ χωρίς να ζητήσουν οικονομικό αντάλλαγμα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr