Η «μητέρα» όλων των ναυαγίων πρόκειται να έρθει στην επιφάνεια, με τις ομάδες ανέλκυσης να ξεκινούν τις εργασίες τους τον Απρίλιο
Το San José βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Καραϊβικής της Κολομβίας από το Βασιλικό Ναυτικό το 1708, και πιστεύεται ότι μετέφερε 11 εκατομμύρια χρυσά νομίσματα στα αμπάρια του, σύμφωνα με το gazzetta.gr

Η ακριβής τοποθεσία του ναυαγίου, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2015, δεν έχει αποκαλυφθεί από την κολομβιανή κυβέρνηση για να αποφευχθεί η λεηλασία. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την ανέλκυσης του ναυαγίου από τον πυθμένα της θάλασσας επιταχύνονται και όλα δείχνουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε μια ακριβής εικόνα.

Η Κολομβία ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την ανέλκυση αντικειμένων από το «Ιερό Δισκοπότηρο» των ναυαγίων στις αρχές του Απριλίου.

Η Alhena Caicedo, διευθύντρια του Κολομβιανού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, δήλωσε στον Guardian: « Για χρόνια υπήρχε η άποψη ότι η γαλέρα αποτελεί έναν αμύθητο θησαυρό». Δεν σκεφτόμαστε τόσο τον θησαυρό. Σκεφτόμαστε πώς θα έχουμε πρόσβαση στις ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες αυτού του συγκλονιστικού ναυαγίου. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, καθώς μια τέτοια επιχείρηση δεν έχει προηγούμενο. Κατά κάποιον τρόπο, είμαστε πρωτοπόροι.