Δίνει λίγα και παίρνει πίσω πολύ περισσότερα μέσω της φορολογίας!

Άλλο ένα κυβερνητικό αφήγημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε πολλά αφηγήματα που δεν ισχύουν σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών με το μεγαλύτερο από αυτά να είναι το αφήγημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Διότι η αύξηση αυτή όχι μόνο δεν καλύπτει την ακρίβεια και τον πληθωρισμό αλλά αυξάνει κατά πολύ περισσότερο την φορολόγηση του εισοδήματος!

Η κυβέρνηση στηρίζεται στο ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν καταλαβαίνει το φορολογικό σύστημα (το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι περίπλοκο) και δεν ξέρει τι «παγίδες» του έχουν «στήσει».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει αύξηση των τιμών κατά 30,56% σε σχέση με το 2020.

Η κυβέρνηση είναι βέβαιος ικανοποιημένη με αυτό καθώς μαζεύει έμμεσους φόρους μέσω του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε διάφορα προϊόντα, όπως τα καύσιμα, ο καπνός και το αλκοόλ, δημιουργώντας έτσι πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι αυξάνεται το ΑΕΠ και αυτό σημαίνει… ευημερία στη χώρα!

Την ίδια ώρα έχει δημιουργήσει ένα ακόμα αφήγημα το οποίο αναφέρει ότι αυξάνει το μέσο εισόδημα μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Πράγματι, αν δούμε τα στοιχεία από την Εργάνη καταγράφεται μια σωρευτική ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 16,4% στον μέσο μεικτό μισθό από το 2019 (1.046,3 ευρώ) σε σχέση με το 2023 (1.251 ευρώ).

Στην οικονομική θεωρία ονομάζεται «bracket creep» και προκαλείται όταν ο πληθωρισμός ωθεί τους φορολογούμενους σε υψηλότερες κατηγορίες φόρου εισοδήματος.

Όπως γνωρίζουμε, οι αυξήσεις στον κατώτατο από το 2022 δόθηκαν για να καλύψουν τον πληθωρισμό.

Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε αυξήσεις χωρίς παράλληλα να αλλάξει τις φορολογικές κλίμακες.

Έτσι φτάσαμε το 2023 σε σχέση με το 2019 σε αύξηση της τάξης του 161% στον φόρο που καταβάλλουν οι συνολικά 2,3 εκατ. μισθωτοί.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση πονηρά σκεπτόμενη δεν έδωσε καμιά αύξηση αντίθετα πήρε από τους Έλληνες πολίτες πολλά περισσότερα χρήματα.

Πανηγυρίζουν για την αύξηση του μέσου μεικτού εισοδήματος μέσω των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό.

Αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν το εισόδημα και από την άλλη επιτρέπουν επιπλέον αφαίμαξη μέσω της φορολογίας, καθώς δεν τιμαριθμοποιούν τις φορολογικές κλίμακες.