ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ …ΓΚΑΦΑ Ο ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΤΟ “ΘΑΨΟΥΝ”. ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ 700.000 ΕΛΛΗΝΕΣ

Κάτω από το χάλι έτρεξαν το Μέγαρο Μαξίμου και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του να κρύψουν, κατά τη συνήθη τακτική τους, αμέσως το νέο θέμα που έσκασε στην Βουλή όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης προανήγγειλε κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ουσιαστικά το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών….
Ο πανικός προκλήθηκε αρχικά γιατί ο Φλωρίδης απέδωσε τη ρύθμιση αυτή στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε ένα σχετικό μπάχαλο, οι … «πηγές» του Μαξίμου έλεγαν ότι δήθεν είναι μια «παλιά προσωπική άποψη» του, ο ίδιος το …βούλωσε, ο Κούλης έκανε επίσης το κορόιδο, ο γενίτσαρος Βορίδης το απόγευμα του Σαββάτου έλεγε άλλα αντ’ άλλων για να δημιουργήσει σύγχυση και τα γνωστά πετσωμένα μέσα έθαψαν όλα μαζί το θέμα.

Κι όμως το σκάνδαλο αυτό έχει ολόκληρη προϊστορία και μάλιστα …γαλαζοπράσινη. Παρά την προσπάθεια να το κουκουλώσουν λοιπόν, πρέπει να βγουν στη φόρα όλα όσα έκρυψαν. Πώς ξεκίνησε επί … κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 το σχέδιο για να σβήσουν τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τι περιλάμβανε η πρώτη σκανδαλώδης τροπολογία, πώς αυτή κηρύχθηκε αντισυνταγματική από τον Αρειο Πάγο και χρειάστηκε νέο πραξικόπημα για την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα. Και επιπλέον όσα είχε πει για την δικαιολογήσει ως υπουργός Δικαιοσύνης ο …Τσιάρας (που είναι ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβερνητικής παράταξης) καθώς και ποιος είναι ο άλλος νυν υπουργός της ΝΔ που τότε την είχε καταγγείλει ως απλός βουλευτής!

Η αρχή του σκανδάλου έγινε λοιπόν με βάση τον νόμο του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ο οποίος θέσπισε ακαταδίωκτο για τις διοικήσεις των τραπεζών. Με βάση αυτό το νόμο είχε θέσει στο αρχείο η δικαιοσύνη όλες τις δικογραφίες για τις παράνομες δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ειδικά για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που αθροιστικά χρωστάνε σχεδόν μισό δις ευρώ!

Κάπως έτσι η Βουλή ενημερώθηκε και επίσημα το 2015 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι η έρευνα για τα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας προς τα πολιτικά κόμματα αλλά και διάφορες ακόμη δικογραφίες τέθηκαν στο αρχείο με βάση διάταξη του άρθρου 78 του ν.4146/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που παρείχε «ασυλία στους προέδρους, στα μέλη διοικητικών συμβουλίων και στα τραπεζικά στελέχη για μια κατηγορία δανείων».
Ωστόσο η δικογραφία βγήκε από το αρχείο με παραγγελία της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου το 2017 παρά την τροπολογία του 2013. Είχε προηγηθεί και το παλαιότερο πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη έκανε λόγο για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα για περισσότερο από μια δεκαετία. απλώς και μόνο με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης έστειλε η οικονομική εισαγγελία. Οι οικονομικοί εισαγγελείς κατέληξαν σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα με το οποίο ζητούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος περισσότερων από 100 στελεχών, τραπεζικών αλλά και υπευθύνων οικονομικών των κομμάτων για το αδίκημα της απιστίας (για τα τραπεζικά στελέχη) και της ηθικής αυτουργίας για τους υπεύθυνους των κομμάτων αλλά και εκείνους που έβαλαν την υπογραφή τους στις δανειακές συμβάσεις. Τα δάνεια για τα οποία ζητήθηκε σε εκείνη τη φάση η άσκηση της δίωξης ξεπερνούσαν τα 200.000.000 ευρώ με τους τόκους για καθένα από τα δυο μεγάλα κόμματα και τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί. Δηλαδή τότε ήταν πάνω από 400 εκ. ευρώ ενώ μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κι άλλο λόγω των προσαυξήσεων και του γεγονότος ότι παρά τις …ρυθμίσεις που λένε ότι έκαναν δεν πληρώνουν τίποτα!

Αυτά που ακολούθησαν είναι ακόμη πιο συγκλονιστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε –με την «ανοχή» ασφαλώς και της ΝΔ- το νέο Ποινικό Κώδικα αμέσως μετά την ήττα των ευρωεκλογών του 2019 και πριν από τις εθνικές κάλπες περιλαμβάνοντας διάφορες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις αλλά χωρίς να αφορούν αυτό το σκέλος. Μόλις βγήκε κυβέρνηση η ΝΔ, στην διάρκεια του φθινοπώρου, έφερε νέα τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα και για το …θέμα αυτό. Κι ενώ μέχρι τότε οριζόταν ότι οι διώξεις ασκούνται αυτεπάγγελτα, η αλλαγή που έφερε η ΝΔ ως κυβέρνηση στο νέο ποινικό κώδικα όριζε πια ότι μόνο μετά από μήνυση θα μπορούν να κατηγορηθούν για απιστία στελέχη τραπεζών. Μάλιστα η μήνυση αυτή κατά τεκμήριο μπορεί να προέρχεται ουσιαστικά μόνον από το ίδιο το τραπεζικό ίδρυμα που θα ζημιωθεί.

Ποιος ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης που το εισηγήθηκε; Ο Κώστας Τσιάρας που μετά τις πρόσφατες εκλογές ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στη νέα Βουλή. Υποστηρίζοντας ς τη διάταξη ο Τσιάρας είχε πει το απίστευτο επιχείρημα ότι «με αυτή τη ρύθμιση θα καταφέρουν τραπεζικά στελέχη να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούν κόκκινα δάνεια για να μη χάσει κανείς το σπίτι του». Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που δέχθηκε ο Κώστας Τσιάρας υποστήριξε ότι «υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα αλλά από εκεί και πέρα το θέμα είναι αν είστε έτοιμοι να πείτε στο λαό ότι δεν στηρίζετε μία ρύθμιση που θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να του διαγράψει τα δάνειά του. Δείτε στη συνέχεια με μεγαλύτερη ωριμότητα τα ζητήματα». Το τι παραμύθια έλεγε προέκυψε όλα αυτά τα χρόνια που κανένα σπίτι απλού Έλληνα δεν σώθηκε από αυτή τη διάταξη. Το Αντίθετο…
Όμως εκτός από τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση (πλην του ΠΑΣΟΚ που είχε ψηφίσει και με τα …δύο χέρια την αλλαγή) η νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα είχε προκαλέσει δημόσιες επιφυλάξεις και από το εσωτερικό της ΝΔ. Ένας από τους γαλάζιους βουλευτές που είχε μιλήσει για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης ήταν ο Γιάννη Μπούγας. Μετά τις τελευταίες εκλογές και στη νέα κυβέρνηση ο Μπούγας βολεύτηκε από τον Κούλη στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης. Αλήθεια, σήμερα τι λέει για το θέμα αυτό; Το …ξέχασε σίγουρα!

Τι ακολούθησε; Τον Οκτώβριο του 2020 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ.Παπαγεωργίου άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης που με βάση όλα αυτά έδινε απαλλαγή των στελεχών της Αγροτικής, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός. Όμως με την υπ΄ αριθμ. 158/2021 απόφαση ο Άρειος Πάγος δεν δέχτηκε την άποψη Παπαγεωργίου και «πkαύει οριστικά κάθε δίωξη που είχε ασκηθεί για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος» για στελέχη τραπεζών για δανειοδοτήσεις ιδιωτών – επιχειρηματιών ή κομμάτων και «απαγορεύει» ρητά και κατηγορηματικά την άσκηση για το ίδιο αδίκημα στο μέλλον, εάν δεν υπάρχει σχετική έγκληση των αρμοδίων οργάνων της τράπεζας και εντός τριών μηνών από την διάπραξη του αδικήματος. Η απόφαση αυτή βρήκε άμεση εφαρμογή σε όλες τις σκανδαλώδεις υποθέσεις με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Πειραιώς, την πρώην Αγροτική Τράπεζα, την Τράπεζα Αττικής, την Alhpa Bank αλλά και στις υποθέσεις ς που αφορούσαν σε δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων μεγάλων επιχειρηματιών, ολιγαρχών και των ομίλων τους…

Πηγή: εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ