Η μικρή ακτή απόβασης που επελέγη έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι αμέσως μπροστά της έχει κάθετη κατάπτωση υψώματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να προφυλάσσονται οι Τούρκοι Πεζοναύτες από πυρά όπλων ευθυτενούς τροχιάς των εχθρικών αμυνομένων δυνάμεων
Εμείς μιλάμε με τους Τούρκους στα πλαίσια της “Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας” και ” η τύχη μας δουλεύει”, αφού οι “γείτονες” στα πλαίσια “ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μας στο Αιγαίο”, πραγματοποιούν αποβατικές ασκήσεις στα μικρασιατικά παράλια, εισάγοντας αξιποπρόσεκτα δεδομένα.

Η νέα Τουρκική Αποβατική άσκηση στα Μικρασιατικά παράλια-Τι καινούργια δεδομένα εισάγει
Η άσκηση Denizkurdu I-2024 διεξήχθη με επιτυχία στη Μαύρη Θάλασσα, στη Θάλασσα των Νησιών και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 7-16 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων για το 2024.

Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν πολύ ενεργά τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα επίθεσης ZAHA της FNSS, αποβατικά πλοία και σκάφη.

Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra παρείχαν υποστήριξη πυρός στα στρατεύματα προσγείωσης.

Το σκάφος εφόδου κλάσης Kılıç πραγματοποίησε έντονο πυρ σε αντιπροσωπευτικό επιφανειακό στόχο

Οι αμφίβιοι Πεζοναύτες που μεταφέρθηκαν στην ακτή από αποβατικά LCVP που ανήκουν στην TCG BAYRAKTAR και TCG SANCAKTAR LST και τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα επίθεσης ZAHA που παράγονται από το FNSS βρίσκονται σε θέση στην εικονική εχθρική ακτή.

Η φρεγάτα είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη με πυρά κατά την απόβαση.

Τα χαρακτηριστικά της ακτής απόβασης και τα στάδια κατάληψής της
Παρατηρώντας προσεκτικά τα video και τις φωτογραφίες διαπιστώνουμε από πλευράς αποβατικής ενέργειας, την εκδήλωσή της σε τρία στάδια, όπου περιλαμβάνονται:

Αρχικά η προσέγγιση της ΜΙΚΡΗΣ ΑΚΤΗΣ ΑΠΟΒΑΣΗΣ σε έκταση έγινε από (2) τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα επίθεσης ZAHA με το επιβαίνον προσωπικό των Τούρκων Πεζοναυτών να αποβιβάζεται και να παίρνει θέσεις μάχης, περισσότερο καλύψεως, θα λέγαμε σε ανάχωμα έμπροσθεν αυτών.

Στη συνέχεια ακολουθεί δύναμη που αποβιβάζεται με φουσκωτές λέμβους και λαμβάνει και αυτή θέση κάλυψης στο προαναφερθόν ανάχωμα και στη συνέχεια σε τρίτο στάδιο μεταφέρονται με μικρά αποβατικά (παντόφλες) επιπλέον δυνάμεις.

Επισημαίνουμε ότι η ΜΙΚΡΗ ΑΚΤΗ ΑΠΟΒΑΣΗΣ που επελέγη έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ΑΜΕΣΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕΤΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΥΨΩΜΑΤΟΣ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να προφυλάσσονται οι Τούρκοι Πεζοναύτες από πυρά όπλων ευθυτενούς τροχιάς των εχθρικών αμυνομένων δυνάμεων.

Σε μικρή δε απόσταση λίγων μέτρων από την ακτή απόβασης υπάρχει ανηφορικός δρόμος που ανεβαίνει στην κορυφή του κάθετου προς αυτήν υψώματος.

Παράλληλα Τούρκοι Αλεξιπτωτιστές που πραγματοποίησαν πτώση αλλά και αεροκίνητα τμήματα που μεταφέρονται με ελικόπτερα έχουν εξασφαλίσει-καταλάβει την κορυφή του κάθετου προς την ακτή απόβασης υψώματος, προκειμένου απρόσκοπτα και χωρίς απώλειες να ανέβουν σε αυτή μέσω του ανηφορικού δρόμου που προαναφέραμε οι δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στην ακτή.

Νωρίτερα από όλα τα παραπάνω τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα “καθάρισαν” το συγκεκριμένο ύψωμα από εχθρικές αντιστάσεις, ενώ το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία με τα drones εξασφάλιζαν τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής απόβασης, προβαίνοντας ακόμη και σε ρίψη ηχοσημαντήρων από αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας για εντοπισμό τυχόν εχθρικού υποβρυχίου.

Αναφορικά δε με τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που μετείχαν στην απόβαση, αυτά εκτέλεσαν πραγματικά πυρά κατά υποτιθέμενων εχθρικών ναυτικών στόχων επιφανείας.

Διαφοροποίηση Τουρκικού Αποβατικού Δόγματος
Σημειωτεόν ότι οι ασκήσεις που διεξάγουν οι Τούρκοι αποτελούν ΠΑΝΤΑ ,είτε αυτοτελή δοκιμή Σχεδίου επιχειρήσεων, είτε μέρος αυτού.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν να γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου Τουρκικού αποβατικού Δόγματος , το οποίο να περιλαμβάνει αποβατικές ενέργειες από μικρές δυνάμεις σε πολλές ακτές απόβασης ταυτόχρονα, μικρής χωρητικότητας και έκτασης οι οποίες παρουσιάζουν τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά από πλευράς ασφαλείας (κάθετο ύψωμα έμπροσθεν και σε μικρή απόσταση λίγων μέτρων από την ακτή), προκειμένου χωρίς απώλειες να προχωρήσουν τάχιστα στο εσωτερικό του νησιού, όπου θα συνενωθούν με αεροκίνητες δυνάμεις που θα έχουν αφιχθεί με ελικότερα, καθώς και με άλλες αποβιβασθείσες δυνάμεις σε παρακείμενες παρόμοιες ακτές.

Εισήγησή μας είναι η εξέταση από τους αρμόδιους φορείς αντιμετώπισης τέτοιου είδους αποβατικών ενεργειών από τους “γείτονες”, και ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ η ανεύρεση ακτών στα νησιά μας, που να παρουσιάζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ακτής που πραγματοποίησαν την άσκησή τους οι Τούρκοι Πεζοναύτες.

pentapostagma