Ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος 2023, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (GI-TOC), έριξε άπλετο φως στις μακροχρόνιες και περίπλοκες διασυνδέσεις μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της κυβέρνησης Ερντογάν. Τα ευρήματα στην έκθεση, η οποία μάλιστα ερεύνησε τουλάχιστον δύο δεκαετίες πίσω, αποδεικνύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση εξέθρεψε διάφορες εγκληματικές οργανώσεις για δικό της όφελος και πολιτικούς στόχους.

Οι εγκληματικές δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται η κυβέρνηση Ερντογάν, περιλαμβάνουν το εμπόριο χρυσού και πετρελαίου, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το δουλεμπόριο και το εμπόριο όπλων.

Ανάλογα με τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες και τις γεωπολιτικές σχέσεις με άλλες χώρες, η τουρκική κυβέρνηση αντίστοιχα εντείνει ή χαλαρώνει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι εξοργιστικό ότι παρά τις σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά σε κρατικές συμβάσεις και τη συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων σε εγκληματικές δραστηριότητες, σπάνια κινούνται δικαστικές ενέργειες ή έρευνες για αυτά τα θέματα.

Πέρα από την τουρκική πολιτική ελίτ, τα ευρήματα της έρευνας επεκτείνονται και σε αξιωματούχους που πιστεύεται ότι έχουν δεσμούς με τις προαναφερθείσες εγκληματικές οργανώσεις.

Η έκθεση ισχυρίζεται επίσης ότι μαφιόζικες ομάδες στην Τουρκία, βασισμένες στο πρότυπο των παραδοσιακών οργανώσεων της μαφίας, έχουν καλλιεργήσει εκτεταμένες διασυνδέσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς, οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται να τους προστατεύουν τόσο από την αστυνομία, όσο και από την δικαιοσύνη. Ωστόσο, αυτές οι ομάδες κινδυνεύουν να πέσουν σε δυσμένεια εάν οι ενέργειές τους τραβήξουν υπερβολική προσοχή.