Το «πηγάδι» της Μεσογείου που είναι στην Ελλάδα
Hθάλασσα είναι ένα μέρος που ανέκαθεν προκαλούσε την περιέργεια του ανθρώπου. Ένα περιβάλλον αφιλόξενο σε εμάς εκ φύσεως, έχει εξερευνηθεί πολύ λίγο σε σχέση με τα χέρσα εδάφη του πλανήτη και κρύβει ακόμα άλυτα μυστήρια και τεράστια βάθη, με μεγαλύτερο την ωκεάνια τάφρο Mariana’s Trench, βάθους μεγαλύτερου των 10 χιλιομέτρων.

Ένα παρόμοιο ρεκόρ διαθέτει όμως και η χώρα μας, στις θάλασσες της οποίας εντοπίζεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, με εξίσου εντυπωσιακό βάθος που φτάνει πάνω από τα 5 χιλιόμετρα και βρίσκεται στο Ιόνιο πέλαγος, όπως αναφέρει το reader.gr

Το «πηγάδι» της Μεσογείου που είναι στην Ελλάδα
Ο λόγος για την θαλάσσια τάφρο γνωστή ως «Φρέαρ των Οινουσσών», γνωστή και ως «Πηγάδι των Οινουσσών», που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, και νότια των Οινουσσών, ένα σύμπλεγμα 8 νησιών εκ των οποίων μόνο το ένα κατοικείται.

Το φρέαρ βρίσκεται στο σημείο που η Αφρικανική τεκτονική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου, βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η πλάκα του Αιγαίου.

Η πρώτη προσέγγιση στο βαθύτερο σημείο με την ονομασία Καλυψώ (Calypso Deep) πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1965 από τον καπετάνιο Ζεράρ Υέ ντε Φρομπερβίλ, με τους Δρ. Τσαρλς Ντρέικ (Αμερική), και Ανρί Ζερμαίν Ντελώζ χρησιμοποιώντας το Γαλλικό βαθυσκάφος Αρχιμήδης. Οι εξερευνητές ανέφεραν ότι μέτρησαν μέγιστο βάθος 5.110 μέτρων χωρίς να κάνουν αναφορά για την ακρίβεια της μέτρησης.

pentapostagma