
Έκτακτη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
«Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή χωρίς διαταρχές. Αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα μετά τη ρωσική εισβολή και εξετάσαμε όλα τα σενάρια» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας και στην συνέχεια ανακοίνωσε το σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
- Η ΔΕΠΑ εμπορίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μες τους προμηθευτές φυσικού αερίου, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα φορτία LNG
- Η χωρητικότητα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίουτης ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, χθες κατέπλευσε πλοίο με 108.000 κυβικά μέτρα LNG.
- Υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου που παίρνει η Ελλάδα μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Υπενθυμίζουμε πως χθες έγιναν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν. Ο αγωγός ΤΑΡ ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κάλυψε πέρυσι το 17,5 % της εγχώριας κατανάλωσης.
- Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέραν της καθημερινής εξορυκτικής δραστηριότητας εμφανίζουν αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που ξεπερνά τις 30 ημέρες. Παράλληλα τα αποθέματα υδάτων των υδροηλεκτρικών είναι υψηλή.
- Είναι σε ετοιμότητα οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο που έχουν δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου και λειτουργίας με ντίζελ
«Πανευρωπαϊκή λύση για το κόστος»
Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και για αυτό το λόγο χριάζεται κοινή πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «ενθαρρυντική εξέλιξη» το ότι συμπεριελήφθη η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και ανέφερεπως η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των κρατών – μελών απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Τέλος, ανέφερε πως απέστειλε χθες με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με επιστολή την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.