Η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη αναζητά εδώ και καιρό τους δικούς της εμπορικούς διαδρόμους προς την Ευρώπη,ανταγωνιζόμενη ευθέως πλέον την Κίνα.

Και η Ελλάδα έχοντας με το μέρος της τη γεωγραφία, ούσα δηλαδή η κοντινότερη στην Ινδία, δια θαλάσσης, χώρα της ΕΕ, θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο για τους δρόμους που αναζητά το Ν. Δελχί, ως πύλη εισόδου των ινδικών προϊόντων προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Το θέμα είχε τεθεί προς την ελληνική κυβέρνηση, πέρυσι τον Αύγουστο, κατά την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, την πρώτη Ινδού ηγέτη στην Ελλάδα μετά από τέσσερις δεκαετίες και εκτιμάται πως θα τεθεί ξανά κατά την ανταπόδοση της επίσκεψης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ν. Δελχί, τη Τετάρτη και τη Πέμπτη, συνοδευόμενος από 70 και πλέον στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank, Mytilineos, Dynacom, Viohalco, ΟΛΘ, Goldair, κ.ά.

Το προφίλ των μεγάλων επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό δείχνει και τους τομείς όπου δίδεται έμφαση για συνεργασίες : Ναυτιλία, πράσινη ενέργεια, logistics, τεχνολογία, τουρισμός.

Ένα σημαντικό βήμα στη κατεύθυνση των νέων δρόμων που επιχειρεί να κτίσει η Ινδία είχε γίνει πέρυσι το Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Συνόδου των G-20. Η συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Σ.Αραβίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της ΕΕ, για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου οικονομικού, εμπορικού και ενεργειακού Διαδρόμου, του India- Middle East – Europe Economic Corridor (IMEC), μήκους 4.800 χλμ, που θα συνέδεε το λιμάνι της Βομβάης με εκείνο της Χάιφα, το οποίο ήδη ελέγχουν Ινδοί επενδυτές, και μετά με την Ευρώπη, ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι ανοίγει μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα. 

Τίποτα δεν προμήνυε την ανατροπή που θα επακολουθούσε έναν μήνα μετά, όταν στις 7 Οκτωβρίου ξέσπασε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανατρέποντας τις ισορροπίες στην περιοχή και υπονομεύοντας τα μέχρι τότε σημαντικά βήματα προσέγγισης του Ριάντ με το Τελ Αβίβ.

Έκτοτε το σχέδιο του IMEC έχει μπει στον πάγο και θα παραμείνει εκεί, άγνωστο για πόσο, όντας έρμαιο των γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς απέχει πολύ όπως φαίνεται η στιγμή που Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, θα ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Το Ισραήλ φαίνεται να το θέλει, με τον πρόεδρο της χώρας, Ι. Χέρτζογκ να απευθύνει κάλεσμα στο Ριάντ και να δηλώνει το Σάββατο από τη Διάσκεψη του Μονάχου ότι η συνέχιση της διμερούς συνεργασίας και η εγκαθίδρυση σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σ. Αραβία θα ήταν «μια νίκη» επί της Χαμάς. Η απάντηση ήρθε άμεσα από το ίδιο βήμα, μέσω του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, πρίγκιπα Φ. Μπιν Φαρχάν, ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν το Τελ Αβίβ αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, κάτι που το Ισραήλ δεν συζητά. 

από liberal.gr