«Η UNFICYP μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της καλής θέλησης των αρχών της ΤΔΒΚ»
Συνεχίζει η Τουρκία τις προσπάθειες να νομιμοποιήσει την κατοχή στην Κύπρο μέσω της προσπάθειας αναγνώρισης του κατοχικού ψευδοκράτους ως ισότιμου στον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό αντέδρασε στην παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο νησί.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Τορυκίας: Η Τουρκία στήριξε την αντίδραση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου σχετικά με την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που σταθμεύει στο νησί.

Στη γραπτή ανακοίνωσή του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το θέμα σημειώθηκε: «Σε αντίθεση με τις καθιερωμένες πρακτικές των Ηνωμένων Εθνών, δεν ελήφθη και αυτή τη φορά η έγκριση της Τουρκοκυπριακής πλευράς κατά την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης(UNFICYP)».

Στην ανακοίνωση, επισημάνθηκε ότι η UNFICYP μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της καλής θέλησης των αρχών της ΤΔΒΚ και τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη για νομική βάση για τη συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων και ότι η Τουρκία δίνει πλήρη υποστήριξη στα βήματα που θα κάνει η ΤΔΒΚ προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση απευθύνθηκε έκκληση στο ΣΑ του ΟΗΕ «να αποδεχθεί το γεγονός ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες στο πεδίο και να καταχωρήσει την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς που είναι τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού» και σημειώθηκε, «επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ ενώπιων του ΣΑ του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ αντέδρασε στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για έναν ακόμη χρόνο, σημειώνοντας: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε το λάθος του για άλλη μια φορά παρατείνοντας την θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 χωρίς την έγκρισή μας».

Στην ανακοίνωση, σημειώθηκε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της παρουσίας του στην Κύπρο και ότι η UNFICYP δεν έχει εκπληρώσει τα βασικά του καθήκοντα όπως η ίση μεταχείριση και των δύο μερών στο νησί και η εξεύρεση δίκαιων λύσεων σε διαφορές, και έχει γίνει ο προστάτης του στάτους κβο, που θεωρείται ‘μη βιώσιμο’ από όλα τα μέρη.

“Απορρίπτουμε αυτή την προσέγγιση, η οποία αγνοεί τη βούληση και την ύπαρξη της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η κυριαρχία στα βόρεια της Κύπρου ανήκει στον τουρκοκυπριακό λαό και το κράτος του, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσει η Ειρηνευτική Δύναμη τις δραστηριότητές της στη χώρα μας σε νόμιμη βάση»».

pentapostagma