Το πολιτικό βαρόμετρο, που πραγματοποίησε η εταιρεία IMR, για δεύτερη φορά από τον Σεπτέμβριο παρουσιάζει το ΕΛΑΜ τρίτο στην κατάταξη στην πρόθεση ψήφου. Μετά την κατάληψη της τέταρτης θέσης στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021, το κόμμα επέδειξε σταθερότητα και τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι βρίσκεται εκ νέου σε ανοδική πορεία. Στο βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου το ΕΛΑΜ κατέγραψε 12% και στου Ιανουαρίου 12,5%, διευρύνοντας κατά ακόμη μισή μονάδα τη διαφορά του από το ΔΗΚΟ, που κατέγραψε 7% και στις δύο έρευνες.

Εάν η εικόνα αυτής της πολιτικής στιγμής διατηρηθεί μέχρι τον Ιούνιο και με διψήφιο ποσοστό κόψει τρίτο το νήμα στην κάλπη των Ευρωεκλογών, το ΕΛΑΜ θα έχει ένα εύκολο βράδυ, κατά το οποίο θα πανηγυρίσει την είσοδό του στο Ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά. Αυτό το ενδεχόμενο ήταν υπαρκτό και προ πενταετίας, πλην όμως τα αντανακλαστικά μερίδας του εκλογικού σώματος λειτούργησαν διαφορετικά, ευνοώντας την ΕΔΕΚ, που κατέλαβε την έκτη έδρα. Σήμερα το ΕΛΑΜ είναι πολύ πιο απενοχοποιημένο, με περισσότερη σκληρή ψήφο και με απήχηση σε περισσότερους ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα να προσδοκά σε διψήφιο ποσοστό και την κατάληψη της τρίτης θέσης, που θα του επιτρέψει με ευκολία να πιάσει άλλο ένα ορόσημο στην πολιτική του πορεία.

«Ανεβαίνει» εκλογικά η ακροδεξιά κι αυτό είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Και η εξήγηση γι΄ αυτό έγκειται στην αποτυχία του συστήματος να δώσει λύσεις στα προβλήματα.

Η ουσία είναι πως η επέλαση ακροδεξιών κομμάτων είναι μια πραγματικότητα, που φαίνεται ότι θα τη βιώσουμε στην Κύπρο στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου ( ευρωεκλογές και τοπικής αυτοδιοίκησης). Το ΕΛΑΜ, το οποίο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2021 αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση, καλοβλέπει πλέον ψηλότερα. Φαίνεται τούτο και δημοσκοπικά.

ScreenHunter_1358.width-800