Μηνύματα για εκκενώσεις σε πάνω από 30 περιοχές

Δεν έχει τέλος η τραγωδία που ζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, καθώς πλέον ανέρχονται στους 12! 

Συγκεκριμένα η σορός που βρέθηκε νωρίτερα στη θαλάσσια περιοχή «Τουρκονέρι» στα Ελληνικά Ευβοίας ανήκε σε 77χρονο, ο οποίος αγνοούταν από το Πάλτση Πηλίου. Η σορός του αναγνωρίσθηκε από τη σύζυγό του. 

Μάλιστα, η ανάσυρση του πτώματος έγινε από τη θάλασσα και από άνδρες του λιμεναρχείου των Ωρεών, καθώς υπάρχουν πολλά φερτά υλικά μέσα στη θάλασσα και ήταν αδύνατον να γίνει με σκάφος.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 200 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στην Πηνειάδα.

Οι κάτοικοι μάλιστα επικοινώνησαν με τηλεοπτική εκπομπή για να ζητήσουν βοήθεια, κάτι που δείχνει τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Όσον αφορά τους αγνοούμενοι είναι πλέον έξι, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, καθώς ο ένας από τους επτά που είχαν αναφερθεί νωρίτερα είναι ο 77χρονος που βρέθηκε νεκρός.

Συγκεκριμένα:

1. Από 5-09-2023, ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου
3. Από 7-09-2023 δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
4. Στις 09-09-2023, ένας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο Καρδίτσας.
5. Στις 09-09-2023, δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιός της 65χρονος)  στην περιοχή Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα με την υψηλή στάθμη των υδάτων εστιάζονται σε τρεις περιοχές, πριν από τα Τέμπη, στις εκβολές του Πηνειού και νοτιότερα προς τον Βόλο, ενώ εκκενώθηκε το απόγευμα η Νέα Σμύρνη Λάρισας. Παράλληλα ζητήθηκε από τους κατοίκους του Ελευθερίου να μετακινηθούν προς τη Λάρισα, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής, θα πρέπει να μεταφερθούν στο Ομόλιο.

Το απόγευμα του Σαββάτου στάλθηκαν μηνύματα από το «112» για έξι περιοχές που είναι κοντά στα Τέμπη, άλλες επτά που είναι στις εκβολές του Πηνειού και για 22 περιοχές στο Στεφανοβίκειο, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών να παραμένουν σε ετοιμότητα για πλημμυρικά φαινόμενα, συνολικά 35 περιοχές.

Αρχικά το 112 κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός να είναι σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.

Μήνυμα εστάλη και για τις περιοχές Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί Λουτρό, Κουλούρα. Και σε αυτές οι πολίτες καλούνται σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.

Αργότερα εστάλη μήνυμα για τα χωριά Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Μελισσά, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι να παραμένουν σε ετοιμότητα εκκένωσης λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Τα χωριά μεταξύ του νομού Λάρισας και του νομού Μαγνησίας.

Τέλος, εστάλη μήνυμα και για τα χωριά Αναγγένηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή να παραμένουν σε ετοιμότητα εκκένωσης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Δραματική η κατάσταση στον Πηνειό

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Δήμο της Λάρισας, το ύψος του ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα. Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν, ακόμη και με βάρκες, για να απεγκλωβίσουν κατοίκους. Στις επιχειρήσεις μετέχουν και δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.

Την ίδια ώρα, βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».

Δραματική είναι η κατάσταση και στον Παλαμά Καρδίτσας, με ολόκληρο σχεδόν τον Δήμο να παραμένει βυθισμένος στο νερό και τη λάσπη.


Οι διασώστες προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της καταστροφής σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές. Εθελοντές μοιράζουν νερό και τρόφιμα στους κατοίκους που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ τα περισσότερα χωριά του Παλαμά παραμένουν χωρις ηλεκτρικό και νερό.

pronews