Ερευνητές επιχείρησαν με επιτυχία να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που αλλάζει μορφή από στερεή σε υγρή και αντίστροφα, όπως στην ταινία «Εξολοθρευτής» με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Σύμφωνα με τη «Science Daily», το νέο ρομπότ που κατασκεύασαν οι επιστήμονες παραπέμπει στον «Εξολοθρευτή».

Είναι εύκαμπτο, αλλά αδύναμο και οι κινήσεις είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Ο Σένφενγκ Παν, επικεφαλής της μελέτης και μηχανικός στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε τα εξής:

«Το να δίνουμε στα ρομπότ τη δυνατότητα να εναλλάσσονται μεταξύ υγρής και στερεάς κατάστασης, τους προσδίδει μεγαλύτερη λειτουργικότητα».

Το “μυστικό” κρύβεται στη δημιουργία ενός νέου υλικού αλλαγής φάσης που η επιστημονική ομάδα ονόμασε «ενεργομαγνητική μεταβατική μηχανή στερεής-υγρής φάσης» (Magnetoactive solid-liquid phase transitional matter, MPTM), ενσωματώντας στη συνέχεια μαγνητικά σωματίδια στο μέταλλο με την ονομασία γάλλιο.

«Τα μαγνητικά σωματίδια εδώ έχουν δύο ρόλους», λέει ο ανώτερος συγγραφέας και μηχανολόγος μηχανικός Carmel Majidi του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. “Το ένα είναι ότι κάνουν το υλικό να ανταποκρίνεται σε ένα εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο, έτσι μπορείτε, μέσω επαγωγής, να θερμάνετε το υλικό και να προκαλέσετε αλλαγή φάσης. Αλλά τα μαγνητικά σωματίδια δίνουν επίσης στα ρομπότ κινητικότητα και την ικανότητα να κινούνται ως απόκριση στις μαγνητικό πεδίο.”