Με αφορμή το τυφλό χτύπημα του Ιρακινού στην Ερμού και την προσπάθεια να τον βγάλουν απλώς τρελό, προκύπτουν κάποιοι προβληματισμοί από το ρεπορτάζ χρόνων. Ακολουθούν σοκαριστικά στοιχεία:

H απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας επανεμφανίστηκε στην Ευρώπη και υποθάλπει μια «Σύγκρουση Πολιτισμών» μεταξύ Δύσης και Ισλάμ που επιδιώκεται από τους υποστηρικτές του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Υπήρξαν 119 τρομοκρατικές προσπάθειες στην Ευρώπη το 2019, υπολογίζοντας πετυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες. Από το 2015, οι επιθέσεις τζιχαντιστών διαπράχθηκαν από μεμονωμένους δράστες και ομάδες. Οι μεμονωμένοι δράστες (ή “μοναχικοί λύκοι”) χρησιμοποίησαν κυρίως μαχαίρια και όπλα.
Οι επιθέσεις τους ήταν λιγότερο καλά σχεδιασμένες και σχετικά ανοργάνωτες. Από την πλευρά τους, οι ομάδες χρησιμοποίησαν αυτόματα όπλα και εκρηκτικά σε πολύπλοκες και καλά συντονισμένες επιθέσεις. Το 2019, σχεδόν όλες οι ολοκληρωμένες ή αποτυχημένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από “μοναχικούς λύκους”, ενώ οι περισσότερες προσπάθειες που εξουδετερώθηκαν αφορούσαν πολλαπλούς υπόπτους. Έχει επίσης παρατηρηθεί η τάση διενέργειας επιθέσεων εναντίον απλών πολιτών, αντί για τη στοχοποίηση κτιρίων ή θεσμικών ιδρυμάτων, με στόχο την πυροδότηση συναισθηματικής αντίδρασης εκ μέρους του κόσμου.

Τυφλά χτυπήματα

Οι τρομοκράτες δεν κάνουν διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών και οι επιθέσεις έχουν ως βασικό στόχο την πρόκληση των μεγαλύτερων δυνατών απωλειών, όπως, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Νίκαια, στη Στοκχόλμη, στο Μάντσεστερ, και στη Βαρκελώνη.
Σύμφωνα με έκθεση της Europol του 2018, οι επιθέσεις τζιχαντιστών έχουν διαπραχθεί κατά κύριο λόγο από τρομοκράτες που μεγάλωσαν και ριζοσπαστικοποιήθηκαν στις χώρες διαμονής τους. Το 2019, σχεδόν το 60% των τζιχαντιστών τρομοκρατών είχαν την ιθαγένεια της χώρας στην οποία έλαβε χώρα η επίθεση ή η κατάστρωση της επίθεσης. Σύμφωνα με την έκθεση της Europol του 2020, οι περισσότεροι τζιχαντιστές ήταν νεαροί ενήλικες. Σχεδόν το 70% ήταν ηλικίας 20 έως 28 ετών και το 85% ήταν άνδρες. Τον Ιούλιο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέθεσε ειδική επιτροπή για τον εντοπισμό των πρακτικών και νομοθετικών ελλείψεων σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην ΕΕ. Ανεπιτυχώς βέβαια, όπως βλέπουμε εκ του αποτελέσματος.