Στα πολιτικά χαρακώματα βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Ποινικούς Κώδικες.
Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως φέρνει νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη την ώρα που ο κόσμος ψάχνει το δίκιο του. «Μια δεξιά κυβέρνηση με συντηρητική πολιτική. Μια κυβέρνηση αδικίας. Ο μόνος στόχος σας είναι να στήσετε μια εικόνα. Να κάνετε μια χάρη στην ακροδεξιά φράξια της ΝΔ. Όταν περιστέλλονται δικαιώματα, η ΚΟ της ΝΔ είναι μπετόν αρμέ», είπε και πρόσθεσε: «Το δόγμα “νόμος και τάξη” κατέρρευσε, έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας».

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για φτηνό σόου από τον κ. Φλωρίδη και χαρακτήρισε «γονατογράφημα» το νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση φέρνει μια εκτεταμένη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα και στην ποινική δικονομία, πρόκειται για αποσπασματικές ρυθμίσεις που καλούνται να υπηρετήσουν τις σκοπιμότητες του κ. Μητσοτάκη», είπε.

«Το γεγονός ότι κυβερνήσατε μας οδηγεί σήμερα να έχουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Ότι, αφού ολοκληρώθηκε η διακυβέρνηση, οδηγηθήκατε σε ήττα το 2019, σε συντριβή το 2023, στη διάσπαση και τώρα στη διάλυση», απάντησε αρχικά ο κ. Φλωρίδης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως παραμένει στις διαχρονικές του θέσεις που τον οδήγησαν στη συντριβή.

«Με το “καλημέρα” που αναλάβατε το 2015, το πρώτο άρθρο που φέρατε ήταν αποφυλάκιση του βαρέος εγκλήματος στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2015. Το δεύτερο ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση κοινωνίας. Το πρώτο άρθρο που φέρατε το 2015 ενώ περίμενε άλλα ο κόσμος.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου, Απρίλιος 2015, όπου οι ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί 1.080 μέρες έγιναν 108, τα κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια, 120 μήνες, έγιναν 24, χαρίστηκαν 100 μήνες. Την κάθειρξη που ήταν 25 χρόνια, την πήγατε στα 8. Το αποτέλεσμα ήταν επειδή δεν αξιολογήσατε ότι άντε οδηγήστε σε αποσυμφόρηση που είχαν χαμηλές ποινές, αλλά βγάλατε έξω δολοφόνους, ληστές, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς κριτήριο», είπε και απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο και πρόσθεσε: «Τι μας είπε σήμερα; Γιατί αυξάνετε τα όρια κάθειρξης από τα 15 στα 20 χρόνια; Γιατί οι βιαστές ανηλίκων πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή παραπάνω για να βρίσκουν δικαίωση τα θύματα».

Ο κ. Φλωρίδης προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι επιλογές που έκανε ως κυβέρνηση και υπερασπίζεται πλέον ως αντιπολίτευση είναι εκείνες που θα τον οδηγήσουν και στη διάλυση. «Αυτά υπερασπίζεστε σήμερα, μην έχετε αμφιβολία ότι η διάλυση είναι πάρα πολύ κοντά. Όχι γιατί η Αριστερά είναι μανούλα σε αυτά, όταν αρχίσει και πλακώνεται, αλλά γιατί σας οδηγεί σε αυτό ο ελληνικός λαός», είπε.

(iefimerida – eurokinissi)