Σε εξέλιξη βρίσκεται το αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 150 τρακτέρ να έχουν παραταχθεί μπροστά από την Βουλή και τους αγρότες να έχουν κατακλείσει την πλατεία Συντάγματος.

Ήδη από τις 15:00 πλήθος αγροτών με γεωργικούς ελκυστήρες έφτασαν στην «καρδιά» της Αθήνας και με ντουντούκες, μεγάφωνα και κόρνες έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Παραγωγοί έφτασαν στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο με κάθε μέσο, με Ι.Χ., με λεωφορεία αλλά και με πλοία. Ειδικότερα, λεωφορεία ξεκίνησαν από τον θεσσαλικό κάμπο, από την Φθιώτιδα, το Δομοκό και  την Εύβοια, ενώ πολλοί αγρότες από Φθιώτιδα και Βοιωτία ταξίδεψαν στην Αθήνα με ΙΧ.

Σημειώνεται ότι τα τρακτέρ των αγροτών πέρασαν στο κέντρο της Αθήνας πλήρως συντεταγμένα, τηρώντας τις οδηγίες και σε συνεννόηση με την αστυνομία. Σε όλη τους την πορεία στις εθνικές οδούς συνοδεύονταν από περιπολικά.

Λίγο μετά τις 17:00 ξεκίνησαν οι πρώτες πορείες αγροτών από την Ομόνοια όπου είχε προγραμματιστεί προσυγκέντρωση, με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα ενώ στο σημείο συνάντησης έφτασαν και οι διαδηλωτές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στο κέντρο της Αθήνας και θα αναχωρήσουν αύριο, συντεταγμένα και πάλι συνοδεία της αστυνομίας. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 – 11 το πρωί της Τετάρτης (21/02) και οι αγροτοσυνδικαλιστές θα εγκαταλείψουν το κέντρο της πρωτεύουσας ακολουθώντας την διαδρομή Πανεπιστήμιου – Ομόνοια – Λεωφόρος Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (20/02) τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κομβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Χθες μετά τις 7 μ.μ. έφτασαν στον κόμβο του Κάστρου τα πρώτα τρακτέρ και μέχρι αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των μελών των επιτροπών των αγροτών για τις επόμενες κινήσεις τους.

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας ο αγώνας θα συνεχιστεί»

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Αγρότες: «Μας ξεκληρίζουν – Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις»

 «Μας ξεκληρίζουν», λένε αγρότες από το μπλόκο του Αλμυρού και διαμηνύουν πως εάν δεν πάρουν απαντήσεις θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Σε αυτήν την περίπτωση αναφέρουν πως δεν υπάρχει επιστροφή και τονίζουν: «Θα βρισκόμαστε στην Εθνική Οδό του Αλμυρού και θα κλείνουμε τον κόμβο».

 Μικροεπεισόδιο μπροστά από τη Βουλή
Μικρής κλίμακας ένταση έλαβε χώρα νωρίτερα μπροστά από την Βουλή. Συγκεκριμένα, ένα περιπολικό πέρασε ανάμεσα από το πλήθος προκαλώντας την αντίδραση των συγκεντρωμένων οι οποίοι ξεκίνησαν να το χτυπούν και να αποδοκιμάζουν την ενέργεια.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Ποιοι δρόμοι έχουν ανοίξει
Παράλληλα, σε ισχύ παραμένουν ορισμένες από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχε ανακοινώσει από την Δευτέρα (19/02) η Τροχαία. Ωστόσο, λίγο μετά τις 15:00 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε τόσο στην Λεωφόρο Αθηνών όσο και στην οδό Σταδίου.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ακαδημίας, στο Τμήμα της οδού Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Αμερικής έως την πλατεία Ομονοίας και στους δρόμους πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Παράλληλα, κλειστοί παραμένουν οι εξής δρόμοι:

-Η οδός Πανεπιστημίου έως την πλατεία Αμερικής

-Η λεωφόρος Αμαλίας από το ύψος της Φιλελλήνων έως το Σύνταγμα

-Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας προς το Σύνταγμα