Ενώ γνωρίζει καλά ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται για την Βρετανική πλευρά…

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια έκθεσης ελληνικών αρχαιοτήτων με τίτλο «Cycladic Art: The Leonard N. Stern Collection on Loan from the Hellenic Republic», στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι μέρος της αποστολής του ως Πρωθυπουργός αφορά τη διασφάλιση της επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, ενώ έφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την έκθεση των ελληνικών αρχαιοτήτων στο αμερικανικό μουσείο το οποίο «αναγνωρίζει την κυριότητα της έκθεσης στην Ελλάδα, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια» και «διασφαλίζει ότι οι λέξεις “Δάνειο της Ελληνικής Δημοκρατίας – Υπουργείο Πολιτισμού” υιοθετούνται ως μέρος μιας τέτοιας συμφωνίας για πρώτη φορά διεθνώς».

«Τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης αποδεικνύουν ότι η προώθηση της αρχαιότητας μέσω σύμπραξης – μεταξύ μουσείων και μεταξύ κρατών – μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει», τόνισε.

Ως προς τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατέστησε σαφές ότι επιμένουμε στην επανένωση τους για πολλούς λόγους, αλλά ένας, κατά τη γνώμη του, είναι ο πιο σημαντικός: «διότι μόνο αν τα δούμε μαζί, in situ, στη σκιά της Ακρόπολης, μπορούμε να εκτιμήσουμε πραγματικά την τεράστια πολιτιστική τους σημασία για τον δυτικό πολιτισμό».

«Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές το καταλαβαίνουν αυτό. Και πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν το όραμα να δουν πέρα από τις διαφωνίες του παρελθόντος και να αγκαλιάσουν μια νέα εποχή συνεργασίας που θα είναι επωφελής για όλους», κατέληξε, μεταξύ άλλων.