Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Erdogan για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη 

(Συνεχής Ενημέρωση) Σε ήπιους τόνους κινήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στις κοινές δηλώσεις του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί πριν από 6 χρόνια (όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει ακόμα και για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης), ο Erdogan εμφανίστηκε… ιδιαίτερα συγκρατημένος, μίλησε για «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών, και επεσήμανε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. 
Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως «είναι αναγκαίο περισσότερο ίσως από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».
Μετά τη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
https://www.youtube.com/embed/WvRb4XDLlU4?rel=1&time_continue=78&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2F&feature=emb_title

Σακελλαροπούλου: Είναι σημαντική η διατήρηση και η εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος«Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν οι χώρες έγιναν αφορμή για να αποδειχτεί πως η ένδειξη αλληλεγγύης και η ανθρωπιάς είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς» επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η διαπίστευση αυτή είναι μια ισχυρή βάση για να στηριχτεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της εργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις» συνέχισε και τόνισε πως «είναι αναγκαίο περισσότερο ίσως από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος και των δύο λαών μας και της ευρύτερης περιοχής».
Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως παρά το γεγονός πως υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις «είναι σημαντική η διατήρηση και η εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω πως αντανακλά το θετικό αυτό θέμα».
«Με τις σκέψεις αυτές κύριε πρόεδρε, διαβιβάζω τις ευχές μου στο φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία και εύχομαι παραγωγικές συνομιλίες στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Erdogan: Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα μετά από 6 χρόνια. 
Πιστεύω ότι το 5ο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ελλάδας θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να γίνει ισχυρότερη» επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος και υποστήριξε ότι «οι υπουργοί μας θα έχουν πολύ ουσιαστικές και συνειδητές συναντήσεις μεταξύ τους και με τους ομολόγους τους. Στόχος είναι να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ μας από 5,5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια. 
Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να λάβουμε από αυτή την άποψη και σε ποιους τομείς. Φυσικά, όλοι οι φίλοι υπουργοί μας έχουν κάνει τις προκαταρκτικές προετοιμασίες».
«Νομίζω ότι το να μιλάς με το ποτήρι μισογεμάτο θα είναι πολύ καλύτερο για το μέλλον» κατέληξε ο Erdogan.Η άφιξη του Erdogan στο Ελ. Βενιζέλος

Λίγα λεπτά μετά τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης (7/12/2023) -και περίπου μισή ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο- προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνει για περίπου 5 ώρες για συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

GAu8-3iXgAA6iBb.jpg
Αν και γίνεται λόγος για θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αναμένεται κατά τη διάρκεια του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης, είναι σαφές πως υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά τις μεγάλες διαφωνίες που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία.
Παρόλο αυτά οι δηλώσεις Erdogan ότι δεν θεωρεί εχθρό την Ελλάδα (από το «Μητσοτάκης γιοκ» πέρασε στο «Φίλε Κυριάκο») και ότι όλα τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές μπορούν να παραπεμφθούν για λύση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – η ελληνική πλευρά διαχρονικά υποστηρίζει πως το μόνο θέμα προς συζήτηση στην Χάγη είναι η υφαλοκρηπίδα – αλλά και οι όποιες συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής» υπογραφούν μεταξύ των δύο πλευρών, συνηγορούν σε ένα θετικό και φιλικό κλίμα που τουλάχιστον υπόσχεται ήρεμες ημέρες σε Αιγαίο και Έβρο.