Πράσινα έγιναν τα νερά της Βενετίας χθες Κυριακή (28.5.2023) το πρωί, με τους κατοίκους της διάσημης ιταλικής πόλης και τα διεθνή ΜΜΕ να απαθανατίζουν το θέαμα και να ψάχνουν τους λόγους που το τμήμα της κεντρικής υδάτινης οδού της πόλης άλλαξε χρώμα.

Οι Αρχές πήραν δείγματα νερού από το τμήμα της κεντρικής υδάτινης οδού της Βενετίας και ξεκίνησαν επείγουσα έρευνα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είτε έπεσε κάποια χρωστική ουσία είτε είναι μια μορφή διαμαρτυρίας ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τα νερά έγιναν πράσινα στη γέφυρα Ριάλτο, με τα ΜΜΕ να αναφέρουν ότι οι Αρχές εξετάζουν πλάνα από κάμερες ασφαλείας ώστε να διαπιστώσουν αν η αλλαγή χρώματος οφείλεται στην έναρξη της ρεγκάτα Volgalonga το περασμένο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου.

Πάντως, οι χρήστες των social media υπενθυμίζουν ότι οι εικόνες με τα πράσινα νερά θυμίζουν την καλλιτεχνική δράση του Αργεντινού καλλιτέχνη Nicolás García Uriburu το 1968, που έβαψε πράσινα τα νερά του Μεγάλου Καναλιού την παραμονή της Μπιενάλε, για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο ίδιος επανέλαβε τη συγκεκριμένη δράση στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι αλλά και σε εμβληματικά σιντριβάνια στη γαλλική πρωτεύουσα, στα λιμάνια της Νίκαιας και της Αμβέρσας αλλά και στον East River της Νέας Υόρκης.

(newsit – freepik)