Η αστυνομία σχημάτισε έναν ατσάλινο δακτύλιο γύρω από την Όπερα του Σίδνεϊ το βράδυ της Δευτέρας, καθώς εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω για να διαδηλώσουν ενάντια στη φωταγώγηση του κτιρίου στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ.
Η συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από την Ομάδα Δράσης για την Παλαιστίνη στο Σίδνεϊ, είδε τεράστιους αριθμούς φιλοπαλαιστινίων ακτιβιστών να συγκεντρώνονται στο Δημαρχείο στο CBD του Σίδνεϊ πριν κάνουν πορεία στην Όπερα.

Υπήρξαν σκηνές χάους καθώς οι διαδηλωτές – μερικοί φορώντας μάσκες – εκτόξευσαν αναμμένες φωτοβολίδες σε μια ομάδα περισσότερων από 100 αστυνομικούς που τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν το εμβληματικό κτίριο.

Κάποιοι ακούστηκαν να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα – ενώ κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε μια ισραηλινή σημαία πριν την πατήσουν και την κομματιάσουν.

Οι κραυγές «Allahu Akbar» (Ο Θεός είναι μεγάλος στα αραβικά) ακούστηκαν καθώς ορισμένα μέλη του πλήθους έτρεξαν προς το αστυνομικό φράγμα, κραδαίνοντας σκισμένα κομμάτια της ισραηλινής σημαίας – παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου καλούσαν τους διαδηλωτές να σεβαστούν την αστυνομία.

Το κτίριο της Όπερας φωτίστηκε αργότερα μπλε και άσπρο ως δήλωση υποστήριξης στο Ισραήλ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς το Σαββατοκύριακο. Ο αριθμός των νεκρών από αυτόν τον νέο πόλεμο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη πολύ πάνω από 1.100.

Η φωταγώγηση της Όπερας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ., αλλά δεν φάνηκε να συμβαίνει μέχρι τις 8.30 μ.μ., όταν ορισμένοι από τους διαδηλωτές είχαν εγκαταλείψει την περιοχή.