«Το 2024 είναι έτος της νόμιμης μετανάστευσης για εμάς – Το μήνυμα των ευρωεκλογών»

Χιλιάδες είναι οι παράνομοι μετανάστες που τρίτων χωρών που αιτούνται υπαγωγή στην τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου που έφερε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Μάλιστα οι διαδικασίες προχωρούν, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί οι πρώτες άδειες των αιτούντων.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, από τις 9 Φεβρουαρίου (σ.σ. ημερομηνία κατά την οποία άνοιξε η πλατφόρμα) έως τις 15 Μαρτίου έχουν υποβληθεί 8.607 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί 2.326, ενώ είναι υπό εξέταση 6.281.

Από το σύνολο των αιτήσεων, 14 άδειες έχουν εκδοθεί, από τις οποίες έχουν επιδοθεί οι δυο. 2.326 είναι οι προσωρινές άδειες, με τις διαδικασίες ωστόσο να επιβάλλεται να κινηθούν γρήγορα, ιδίως για τις αιτήσεις που αφορούν τομείς όπου πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα «κενά» στο εργατικό τους δυναμικό.

Οι περισσότερες αιτήσεις, δηλαδή οι 1.298 αφορούν την εργασία σε τομείς της γεωργίας-κτηνοτροφίας, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός (800) για εργασία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Πολυπληθλέστατη κατηγορία και οι εργάτες σε κατασκευές και οικοδομές (768 αιτήσεις).

Από την άλλη πλευρά, μόλις ένας πολίτης τρίτης χώρας εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης και αιτήθηκε άδεια διαμονής.

Όσον αφορά το προφίλ των αιτούντων, η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι οι 6.521 είναι άντρες ενώ 2.086 είναι γυναίκες. Στο σύνολο, οι περισσότεροι τοποθετούνται ηλικιακά μεταξύ 25-49 ετών (6.999 αιτήσεις). Από αυτόν τον αριθμό, 3.363 αιτήσεις αφορούν άτομα ηλικίας 30 έως 39 ετών. Οι 4.095 αιτούντες βρίσκονται σε καθεστώς μισθωτής εργασίας.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 193 του νόμου 5078/2023, οι πολίτες που δύνανται να εκμεταλλευτούν την εν λόγω τροπολογία πρέπει να:

α) διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής χωρίς το καθεστώς διαμονής τους να έχει ρυθμιστεί και συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα και

γ) συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Στη τροπολογία αλλά και στα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με σκοπό τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Καιρίδης κατά την διάρκεια του East Macedonian Thrace Forum.

Ο υπουργός τόνισε πως «η μετανάστευση υπάρχει διαχρονικά και κάνει τον κόσμο καλύτερο, εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε καλά» συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι «πώς θα τη διαχειριστούμε σωστά υπέρ της ελληνικής κοινωνίας και όχι των διακινητών».


Το 2024 είναι έτος της νόμιμης μετανάστευσης για εμάς, και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε την χρονιά των ευρωεκλογών, τόνισε ο κ. Καιρίδης.

pronews