Αναφέρεται ότι ένα ξέσπασμα ηπατίτιδας Α μαστίζει τα χωράφια με φράουλα του Μεξικού, λένε ότι έχει ξεχυθεί στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να γίνουν τρεις ανακλήσεις σε μόλις 90 ημέρες.

Η Trader Joe’s, η Costco, η Aldi και η Willamette Valley Fruit Company με έδρα το Όρεγκον ζήτησαν από τους πελάτες να πετάξουν τις αγορές τους στα σκουπίδια λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μόλυνση.

Αυτές οι ανακλήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες για το πώς ο ιός εξαπλώθηκε στα φρούτα που καλλιεργούνται στο Μεξικό.

Μια έρευνα από τον FDA αναφέρεται ότι εντόπισε λοιμώξεις από ηπατίτιδα Α σε κατεψυγμένες φράουλες που εισάγονται από την Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού. Η Μπάχα Καλιφόρνια είναι μια πολιτεία του βόρειου Μεξικού που συνορεύει με το Σαν Ντιέγκο. 

Αυτό είναι το ίδιο στέλεχος που συνδέεται με την παγκόσμια επιδημία λοιμώξεων από ηπατίτιδα Α  σε παιδιά πέρυσι. Αυτό το ξέσπασμα συνδέθηκε με φρέσκες βιολογικές φράουλες που εισήχθησαν από τη Μπάχα Καλιφόρνια. 

Ο FDA έχει δηλώσει ότι οι άνθρωποι συνήθως αρρωσταίνουν με ηπατίτιδα Α μέσα σε 15 έως 50 ημέρες από τη στιγμή που τρώνε ή πίνουν μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. 

Πώς αναφέρουν ότι μεταδίδεται η ασθένεια στα φρούτα;

Πολλά φρούτα που έχουν πιθανώς μολυνθεί με ηπατίτιδα Α προέρχονται από την πολιτεία Baja California στο Μεξικό, που συνορεύει με το Σαν Ντιέγκο

Η ηπατίτιδα Α εντοπίζεται συχνά στα κόπρανα και το αίμα ενός μολυσμένου ατόμου. Εάν ένα μολυσμένο άτομο εξακολουθεί να έχει ίχνη ανθρώπινων αποβλήτων στα χέρια του όταν χειρίζεται τρόφιμα, αυτό θα μπορούσε να το μολύνει.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το μολυσμένο άτομο δεν έχει αξιόπιστη πρόσβαση στην υγιεινή, όπως το πλύσιμο των χεριών. 

el.gr