
Δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από τις «δολοφονίες χαρακτήρων» συγκεκριμένων μελών της επιτροπής PEGA η Νέα Δημοκρατία, αφού πλέον τα συμπεράσματα της αρμόδιας επιτροπής υπερψηφίστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο.
Στη σημερινή του συνεδρίαση η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η PEGA μετά από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα στα κράτη μέλη όπου χρησιμοποιήθηκαν κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης, με την περίπτωση της Ελλάδας να φιγουράρει ως μια από τις σοβαρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι η παράνομη χρήση τέτοιων προγραμμάτων έχει θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία και ζητούν να διεξαχθούν αξιόπιστες έρευνες, να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία και να εξασφαλιστεί καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 411 ψήφους υπέρ, 97 κατά και 37 αποχές.
Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά την κρίσιμη συνεδρίαση, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να «αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις», να καταργήσει τις άδειες εξαγωγής που δε συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών. Μάλιστα, σε άλλο σημείο της απόφασης τονίζεται προς όλα τα κράτη μέλη ότι θα πρέπει να «ειδοποιούνται υποχρεωτικά όσοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο λογισμικών κατασκοπείας», δίνοντας έτσι και μια απάντηση στη σχετική αλλαγή του νόμου που έκανε η ΝΔ, στην προσπάθειά της να εμποδίσει το δικαίωμα του παρακολουθούμενο στην ενημέρωση.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ουγγαρία και την Πολωνία να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αποκαταστήσουν τη δικαστική ανεξαρτησία και τα όργανα εποπτείας. Οι δύο χώρες θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν ανεξάρτητη και ειδική δικαστική εξουσιοδότηση πριν από την ανάπτυξη spyware, να ξεκινήσουν αξιόπιστες έρευνες για υποθέσεις κατάχρησης και να εγγυηθούν ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικά νομικά μέσα.
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει λειτουργήσει ως εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό υποκλοπής spyware, οι ευρωβουλευτές λένε ότι θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν ευθυγραμμίζονται με τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι ισπανικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν «πλήρες, δίκαιες και αποτελεσματικές» έρευνες, ειδικά για τις 47 περιπτώσεις όπου δεν είναι σαφές ποιος εξουσιοδότησε την ανάπτυξη spyware. Οι ισπανικές αρχές θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι στοχευόμενοι έχουν πραγματικά ένδικα μέσα, λένε οι ευρωβουλευτές.