Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τους αγρότες εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, ο οποίος επανειλημμένα έχει επισημάνει πως ο ίδιος είναι «ανοιχτός σε διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους».

Σήμερα ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα», κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά την επιστολή που έστειλαν οι αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε «περιμένουμε να δούμε ποιους θα συναντήσει, ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι και ποιους θα εκπροσωπούν» και συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να γίνει μια συνάντηση χωρίς να ξέρουμε ποιοι θα είναι εκείνοι με τους οποίους θα συναντηθούμε».

Για τους αποκλεισμούς των εθνικών και επαρχιακών οδών, τόνισε ότι  «ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει συνέχιση του διαλόγου».

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να εμποδίζονται οι πολίτες από την ελεύθερη διέλευσή τους. Νομίζω ότι υπάρχει όλη η καλή διάθεση να ακούσουμε τους αγρότες. Έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο», συνέχισε

Και υπογράμμισε πως «υπάρχουν πολύ σοβαρά άλλα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί κατά καιρούς, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων που κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ΚΑΔ». 

Υπενθύμισε ότι άνοιξε την Τρίτη η πλατφόρμα για τον δεύτερο κύκλο της πρώτης αρωγής για τους αγρότες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου για να λάβουν επιπλέον από 5.000 έως 10.000 ευρώ. 

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Μπλόκα και αποκλεισμός οδικών δικτύων
 
Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν οι αγρότες στο 210ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης.

Η Τροχαία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία εξελίσσεται από τους παραδρόμους στο τμήμα μεταξύ της Λαμίας και των Θερμοπυλών.

Σε ποια σημεία θα στηθούν τα μπλόκα την Πέμπτη

Στο πλαίσιο των συμβολικών αποκλεισμών σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, οι αγρότες – σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους – θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό:

 • της Εγνατίας Οδού από 15:30-16:30 στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης,
 • της επαρχιακής οδού Κοζάνης – Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα από 16:00 με 17:00, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο του τελωνείου Καστοριάς στις 12 το μεσημέρι.
 • Οι αγρότες το μεσημέρι της Παρασκευής θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Βόρειας Μακεδονίας για 4 ώρες, με αποκλεισμό κυρίως των διερχομένων φορτηγών.

Σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της οδού μπροστά από τον κόμβο του Φιλώτα Φλώρινας προχωρούν σήμερα από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα οι αγρότες.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη προκειμένου, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων, να σχεδιάσουν το πλάνο των επόμενων κινητοποιήσεων τους.

Την Παρασκευή, στις 6:30  διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας.

Το μπλόκο των αγροτών και των κτηνοτρόφων, στον κόμβο του Δαφνίου – Κροκεών έχει προγραμματίσει τα εξής:

 • Την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024, στις 4 το απόγευμα, θα γίνει αποκλεισμός του κόμβου Δαφνίου (γέφυρα Κυρομίτη) για 2 ώρες.
 • Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, θα διεξαχθεί κοινή σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων με τα σωματεία και τους φορείς της Λακωνίας.
 • Τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη νέα είσοδο της Σπάρτης και συλλαλητήριο στο κέντρο της Λακωνικής πρωτεύουσας.

Συμβολικοί αποκλεισμοί από αγρότες των Μαλγάρων και της Χαλκηδόνας

Αγρότες από τα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα, προχωρούν σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, σε νέους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Συγκεκριμένα, στη 1 το μεσημέρι και για μισή ώρα θα είναι κλειστός ο κόμβος Χαλκηδόνας, ενώ στις 6 το απόγευμα και για δύο ώρες, αγρότες των Μαλγάρων θα αποκλείσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων (ρεύμα προς Θεσσαλονίκη).

Τα αιτήματα των αγροτών

Στην επιστολή των αγροτών προς τον πρωθυπουργόπεριλαμβάνονται όλα τα αιτήματα τους, όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη των βασικών τους αιτημάτων που διατυπώθηκαν και την Τρίτη για αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο, αποζημιώσεις στο 100% και φθηνή κιλοβατώρα στο ρεύμα, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η επιστολή των αγροτών:

Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

 • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
 • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
 • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
 • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ
 • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
 • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
 • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
 • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.