…που αφού την «έδωσαν» μαζι με τους παλαιοπολιτικους και τον θλιβερό Μακάριο στους Τούρκους με θύμα τον αφελή Ιωαννιδη, έρχονταν εκ των υστέρων…διαιτητές ειρήνης… Μήπως κι εδώ κάνουν το ιδιο εις βάρος των Παλαιστίνιων;
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πάνω απ’ όλα, θα είναι μια τεράστια επίδειξη αυτού που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αποκάλεσε αλληλεγγύη της Αμερικής και “ατσάλινη δέσμευση” για την ασφάλεια του Ισραήλ.», αναφέρει στη σχετική του ανάλυση το BBC.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ενημερωθεί για τους πολεμικούς στόχους της χώρας και θα συζητήσει τα σχέδια για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς.
Όμως η ανακοίνωση του ταξιδιού έγινε μόλις μετά από επτά και πλέον ώρες συνομιλιών του Μπλίνκεν με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.
Και το κρίσιμο είναι ότι είπε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναπτύξει ένα σχέδιο για να μπορέσει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα – και να δημιουργήσει περιοχές όπου οι πολίτες θα είναι μακριά από κινδύνους. Αυτό είναι κάτι που πολλοί Άραβες ηγέτες απαίτησαν από τον Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη περιοδεία του στον Κόλπο.
Ο Μπάιντεν θα μεταβεί επίσης στην Ιορδανία για να συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντή της CIA και απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Radio 4 στην εκπομπή Today, ερωτηθείς αν η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ θα είναι χρήσιμη σε αυτό το στάδιο του πολέμου, δήλωσε ότι πιστεύει ότι αποκαλύπτει «πόσο σοβαρή είναι αυτή [η σύγκρουση] – δεν υπάρχει τίποτα που να το δείχνει αυτό περισσότερο από το πώς ο Αμερικανός πρόεδρος ξοδεύει το χρόνο του».
Ο Πετρέους πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τι κάνουν άλλες χώρες τις επόμενες ημέρες – ιδίως το Ιράν.
Όχι απαραίτητα παρακολουθώντας «άμεσα» τι κάνουν οι ίδιοι – «αν και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί» – αλλά «τι κάνουν μέσω των πληρεξουσίων τους, μέσω των πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο».
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εδώ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα [για] περαιτέρω προκλήσεις εάν ο πόλεμος γίνει πραγματικά περιφερειακός», λέει, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία «κατανοεί σαφώς το μέγεθος αυτού που βρίσκεται μπροστά μας».
Την 11η ημέρα του πολέμου στο Ισραήλ, εκτός από την προσπάθεια για διπλωματικό ανάχωμα στην διασπορά και την επέκταση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κορυφώθηκαν και οι απειλές από την πλευρά του Ιράν.
«Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις αντίστασης αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των Παλαιστινίων … ο βομβαρδισμός της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ την Τρίτη.